Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2023. Október 08. 17:33, vasárnap | Helyi
Forrás: PVE

A mártír miniszterelnökre emlékezett az egylet

A mártír miniszterelnökre emlékezett az egylet

Alig egy hónapja a „leghívebb magyarra”, Kossuth Lajos kormányzóelnökre, most pedig – mondhatni – az egyik legbátrabb magyarra, Batthyány Lajos grófra, az első felelős magyar kormány mártír miniszterelnökére emlékezett és emlékeztetett a pápai Petőfi Városbarát Egylet (PVE). Ez a főhajtás immár sokéves hagyománya a kis civil társaságnak. A helyi Batthyány utcán lévő Batthyány-domborművet ilyentájt, minden év október 6-hoz, a nemzeti gyásznaphoz közel megkoszorúzzák a PVE önkéntesei.

Ezúttal idősebb Kerecsényi Zoltán egyleti önkéntes köszöntötte a jelenlévőket; bevezetőjében megemlítette, hogy a magyar történelem első alkotmányos miniszterelnöke, a 174 esztendeje, 1849. október 6-án, Pesten, az Újépületben igaztalan vádak alapján halálra ítélt, és kivégzett Batthyány Lajos nem engedte a szemét beköttetni, és saját maga vezényelt tüzet a kivégzőosztagnak.

A vértanúhalált halt kormányfő özvegye, az éppen 135 éve, 1888. szeptember 28-án, a Pápa melletti Dákán elhunyt gróf Zichy Antónia 165 esztendeje, 1858-ban költözött gyermekeivel a Veszprém vármegyei Dáka községben található kastélyba. A dákai kastély emeleti termeit férje emléktárgyaival rendezte be a „nemzet özvegye”. Ott őrizte több más relikvia mellett azt a puskagolyók által szaggatott, véres mellényt is, melyben a bátor államférfi a kivégzői elé állt, amiben meghalt.

Id. Kerecsényi Zoltán a néhai Petőfi kortárs pápai diák, Pap Gábor költő, ihászi honvéd, későbbi dunántúli református püspök Gróf Batthyány Lajos sírjánál című, 1870-ben megjelent versét, Tarcsáné Jankó-Szabó Csilla református lelkipásztor pedig Damjanich János honvéd vezérőrnagy kivégeztetése előtt, 1849. október 5-ről 6-ra virradóra Aradon írt imáját ismertette a megemlékezésen résztvevőkkel.

Végül a megjelentek közösen elénekelték a Szózatot.

(Források: PVE-Hírlevél;
Pap Gábor: Gróf Batthyány Lajos sírjánál című verse. =
H. Szabó Lajos: Naplók, versek, levelek a szabadságharc korából.
Magánkiadás, Pápa, 1998. 212. p.;
Damjanich János imája. – Ima kivégeztetésem előtt,
1849. október 5-ről 6-ra virradóra. = https://mek.oszk.hu/06100/06162/html/aradiv02613/aradiv02613.html
/Letöltés ideje: 2023. október 7./;
fotók: PVE)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:04, vasárnap | Helyi

Legyőzte a bajnokság favoritját a Perutz!

Hátrányból fordítva, egy sokáig emlékezetes találkozón 2-1 arányban legyőzte a címvédő, első helyen álló Úrkút együttesét a Perutz!

2024. Május 04. 13:25, szombat | Helyi

Elballagott a pápai ifjúság!

A pápai középiskolák idén érettségiző diáksága sétált végig a belvároson, hogy hódoljon a hagyománynak és így búcsúzzon el a pápai diákévektől és a várostól.

2024. Május 04. 09:21, szombat | Helyi

Harcászati gyakorlat miatt fokozott légi és közúti forgalomra kell számítani Pápa térségében

Többnemzeti harcászati gyakorlat zajlik a pápai légibázison.

2024. Május 03. 17:35, péntek | Helyi

Bölcsődét avattak Mihályházán

Biztonságos és kiszámítható környezetet teremt a kormány a családok számára - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken a Manóvár Mini Bölcsőde átadása Mihályházán.