Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Január 26. 19:30, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápa-ma.hu

A legnagyobb adófizető vállalkozásokat díjazta az önkormányzat

A legnagyobb adófizető vállalkozásokat díjazta az önkormányzat

A Városháza üléstermébe várta az önkormányzat a város legnagyobb adófizető vállalkozásait, munkaadóit pénteken délelőtt.

A hagyományos Vállalkozók Újévi Fogadásán aktualitásokról hallhattak a megjelentek és oklevéllel díjazták a legnagyobb adózókat. Az ünnepi találkozó nemcsak a város és a gazdasági társaságok közötti kapcsolattartásnak része, de a vállalkozások közötti kapcsolatépítésnek is egy lehetősége, fehér abrosz mellett, kötetlen formában.

A rendezvényen Áldozó Tamás köszöntötte a résztvevőket és köszönte meg múlt évi munkájukat, előadásában a város gazdasági helyzetének változását mutatta be több évre visszamenőleg, hiszen a 2018-as statisztikai adatok még nem állnak rendelkezésre. A polgármester az élet minden területére kiterjedő vizsgálatából egy fejlődő, erősödő város képe rajzolódott ki. Szólt a demográfiai változásokról, megemlítve, hogy a lakosságszám ugyan csökkent az elmúlt években, de évek óta háromszáz feletti a megszületett gyermekek száma, beszélt a munkavállalási korú népesség alakulásáról, az álláskeresők arányának folyamatosan javuló tendenciájáról - ez 2018-ban átlagosan 1,9 százalékos volt -, és szólt arról, hogy miként emelkedtek a városban töltött vendégéjszakák az elmúlt években. A gazdasági helyzet fontos mutatójaként kitért a helyi iparűzési adó emelkedésére, mely 2018-ban már közel 1,7 milliárd forintot tett ki, szemben a 2011-es 938 millió forinttal, bemutatta a városi beruházások és fejlesztések változásait, a nagy gazdasági társaságoknál foglalkoztatottak létszámának bővülését, mely szintén évek óta megfigyelhető és értékelte az egy főre jutó vásárlóerőt ismertető kutatás eredményét is, mely szerint több megyeszékhelyet is megelőz városunk. Elmondta, a megye 300 legjobban teljesítő gazdasági társasága között 29 pápai cég szerepel, ezek 2016-ról 2017-re árbevételüket 30 milliárd forinttal növelték, foglalkoztatottjaik száma pedig 4417-ről 5953-ra emelkedett egy év alatt.
- Azok a tendenciák, melyek megmutatkoznak ezekből az adatokból, egy irányba mutatnak, a helyi gazdaság erősödésének irányába. Igaz ez akkor is, ha a helyi munkaerő-piaci képet nézzük, igaz, ha a vásárlóerő változását nézzük és akkor is, ha az önkormányzat bevételeit. Azt is mondhatjuk, több ember dolgozik Pápán, ennek köszönhetően több jut a családoknak és több jut a nagyközösségnek, a városnak is.

Áldozó Tamás hozzátette, a gazdasági társaságok által 2018-ban befizetett adók a 80-85 százalékát teszik ki a 2,5 milliárd forintnyi befolyt adónak, ez sorsdöntő a város szempontjából, hiszen ebből a forrásból finanszírozza a város részben a fejlesztéseit, részben az intézményeit. A gazdasági társaságok közül soknak a tevékenysége túlmegy a gyárkapukon, olyan támogatásokat nyújtanak, olyan kötelezettségeket vállalnak, ami nem lenne számukra szükséges. Szpronzorálnak városi rendezvényeket, egyes feladatok közös megoldásában vesznek részt, támogatják a sportot, de szociális ügyekben is közreműködnek - tudtuk meg a polgármestertől.

A Vállalkozók Újévi Fogadásának másik előadása az európai uniós források felhasználásának eddigi eredményeiről szólt. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára főként az EMMI hatáskörébe tartozó EFOP projektekről beszélt, de szólt a teljes pályázati rendszerről is. Előadása elején a kormány célkitűzéseit ismertette a 2014-2020-as EU-s ciklus fejlesztéspolitikájával kapcsolatban, vagyis, hogy milyen irányelvek mentén határozták meg a 10 operatív programot és a 9 ezer milliárd forintos támogatási forrás felhasználási lehetőségeit.
- 2017. március 31-ig az összes operatív program összes pályázati felhívását megjelentettük és már több mint 31 százalékát lehívtuk Brüsszeltől a támogatási összegnek. Ezzel nemcsak a V4-ek többi országa között, hanem a régió többi országa között is az élen járunk - közölte. Az Emberi Erőforrás Operatív Program felügyeletét ellátó államtitkártól megtudtuk, az egészségügyi, oktatási beruházások, a kultúrára és sportra jutó források, a szociális felzárkózást és a társadalmi integrációt célzó programok tartoznak hozzá.
-Ennek az operatív programnak 952 milliárd forint a kerete, ebből már több mint 600 milliárd forintot ki is fizettünk a kedvezményezettek számára.

Veszprém megyéről és a Pápai Járásról elmondta, nagyon aktív pályázónak számít mind a megye, mind a járás, a megye 40 milliárd forint EFOP-os forrást nyert el 182 pályázatával, a járásba pedig 2,1 milliárd forint jutott. Pápa városát tekintve a Gróf Esterházy Kórházat és a Pápai Tankerületi Központot emelte ki, előbbi 664, utóbbi 360 millió forinthoz jutott fejlesztései megvalósításához.
Az előadó a vállalkozásfejlesztési célokat szolgáló GINOP projektekről is beszélt és a még nyitva álló pályázati konstrukciókra hívta fel a jelenlévők figyelmét.

A Vállalkozó Újévi Fogadásán a hagyományoknak megfelelően elismerésben részesítették a város legnagyobb adófizetőit és itt adták át a Pápai Foglalkoztatási Paktum által első ízben kiírt helyi vállalkozói pályázat díját is. Ez utóbbit három kategóriában hirdette meg a paktum, a kiírásra egy pályázat érkezett, melyet Az év együttműködő vállalkozása címre nyújtott be a Bakonyerdő Zrt. A bíráló bizottság a pályázat alapján érdemesnek találta a díjra az állami erdőgazdaságot, az elismerést Áldozó Tamás polgármester adta át Kovács Zoltánnénak, a Bakonyerdő Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettesének.

A legnagyobb adófizetőnek számító gazdasági társaságok sorában a 2018-ban befizetett adók alapján nem sok változás történt az előző évekhez képest. A harmadik legtöbb helyi adót a Hirtenberger Bt. fizette be, a második helyre a Pápai Hús Kft. került, a legtöbb adóforinttal pedig ezúttal is a Yanfeng Kft. járult hozzá a város kasszájához. Az elismerő okleveleket a polgármester és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő adta át a cégvezetőknek.

Valyon József, a Yanfeng Hungary Automotive Interior System Kft. gyárigazgatója érdeklődésünkre elmondta, a múlt évben 440 millió forint adót fizettek be a városnak, a cég eredményesen működik, a múlt évben is sikeresek voltak eladásaik tekintetében.
-Az autóipari eladások az egekben vannak, nekünk is folyamatosan jöttek az igények 2018-ra, de már 2019-re és 2020-ra is megvannak a szerződéseink és folyamatosan bővülő eladással számolunk - tájékoztatott.
Az idei évben a tavalyinál is több eladást terveznek, ezt a létszám megtartásával, a hatékonyság növelésével, átszervezésekkel szeretnék elérni. A cég lehetőség szerint helyi vállalkozásoktól veszi igénybe a szükséges szolgáltatásokat, de társadalmi szerepvállalásuk is megmutatkozik, támogattak már kórházakat, de önkéntes munkával közreműködtek játszóterek rendbetételben is.

A fogadás közös ebéddel zárult a Városházán, melyen dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő mondott pohárköszöntőt és köszönte meg a gazdasági társaságok munkáját és adóforintjait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.