Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2021. December 21. 07:34, kedd | Helyi
Forrás: EpVE

A »holnap«, amiben a »tegnap« értelmesen felhasználható

A »holnap«, amiben a »tegnap« értelmesen felhasználható

Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) szerint érdemes lenne jobban odafigyelni a régi Pápa egy-egy jellegzetes, szép, utcai „bútorára”.

Gondoljunk csak a régi hirdetőoszlopokra az Esterházy úton, a Kis téren, a Veszprémi úton. Hasznos lehetne ezeket méltóbb módon gondoznia a jelennek, megőrizni a holnapnak.

Idén egy különleges plakátművészeti kiállítás volt látható a fővárosban, a Várkert Bazárban. Ezen nagyszerű példán elindulva talán lehetne időszakosan (havonta, kéthavonta, negyedévente /?/) hasonló országos reprodukciókból, vagy múlt századi, helyi reklámokból – az akkori pápai újságokban sok megjelent – „felruházni” régi hirdetőoszlopainkat. Szenzációsan szép reprint plakátokat lehet a világhálón találni, s a régi pápai lapokban is jópofa reklámszövegek vannak, jó nyomdai tálalásokban. De akár helyi képzőművészeket is fel lehetne kérni ezen régi, köztéri felületek méltó megtöltésére.

A Veszprémi úti oszlopot akár a Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnázium és Kollégium diákjai „fogadhatnák örökbe”, tölthetnék meg archív pápai lapok reklámválogatásaival, megfelelő passzpartúrával; a Kis térit pápai alkotók – akár a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma ifjú tehetségeinek – reprodukált alkotásai díszíthetnék; az Esterházy útit például a Jókai Mór Művelődési Központ kisközösségei gondozhatnák, frissíthetnék ötleteikkel. Ezen lokálpatrióta ügyben, az oszlopok fent vázolt célú „birtokba vevésében”, felkarolásában, s előbb restaurálásában talán a város vezetése, illetve a Pápai Platán Városmarketing és Turisztikai Kft. is tudna támogató segítséggel lenni.

Mindezt úgy kellene fölfogni, mint valami köztéri helytörténeti kiállítás lehetőségét, ami ízléses, szemrevaló városi színfolt lehetne; – történelem lenne, kultúra, amit sétáló, érdeklődő polgártársaink – felnőttek, gyermekek, idősek – rendre figyelemmel kísérhetnének.

Ezen öreg hirdetőoszlopaink a városképhez szorosan hozzátartozó, jellegzetes tárgyak, formás köztéri „szobrok”. Manapság legtöbbnyire az interneten és a hirdetőújságokban hirdetnek az emberek, a vállalkozások, az üzletek, így ezeknek az oszlopoknak – a Fapiac téri kivételével, mely valószínűleg a legjobb állapotú, s melyet a városi könyvtár programjainak közzétételére még szokott használni – sajnos nincsen már eredeti értelmük. De lehetne más értelmet adni nekik, például a fent vázolt „műtárgyakként”!


Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet nevében

Kerecsényi Zoltán
(EpVE-ügyvivő)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.

2024. Május 03. 08:07, péntek | Helyi

Lezárja a MÁV az Acsádi úti vasúti átjárót

A lezárás idején sem gyalogosan, sem pedig közúti járművel nem lehet majd áthajtani a kereszteződésen.

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.