Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Október 13. 10:01, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

83-as út fejlesztése - Két szakaszra osztják a projektet

83-as út fejlesztése - Két szakaszra osztják a projektet

A pápaiakat élénken foglalkoztatja a 83-as főút tervezett fejlesztése. Nemrégiben felröppent szóbeszéd szerint az új út csak Győr és Tét között épülne meg. Utánajártunk a kérdésnek.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, zajlik a 83-as számú főút fejlesztésének előkészítése. Áprilisban írtunk arról, hogy elkészült az új, kétszer két sávos út nyomvonala. Ennek dacára a városban sokan úgy vélekednek - talán a korábbi évtizedekben többször is elodázott útfejlesztés miatt - hogy akkor hiszik csak el, hogy valóban megújul a 83-as, ha ténylegesen felvonulnak a munkagépek és elkezdődik a felújítás látványos szakasza, az építés. Az elmúlt hetekben pedig olyan információk kezdtek keringeni, melyek szerint forgalomszámlálási adatokra hivatkozva csupán Győr és Tét között valósulna meg a régóta ígért útfejlesztés. Az ügyben megkerestük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot. A minisztérium Kommunikációs Főosztálya válaszában leszögezte, teljes hosszában megépül a Győr - Pápa szakasz.

Leválasztják a Győr - Tét szakaszt

Pápa és Győr között a településeket elkerülő új nyomvonalon 37 kilométeres, 2x2 sávos főút épül. Az engedélyes tervek készítése során kiderült, hogy a beruházás uniós társfinanszírozására a kedvezőbb megtérülési mutatókkal bíró Győr – Tét déli csomópont szakasz leválasztásával jobb esély kínálkozik.

Tét - Pápa szakasz hazai forrásból

Az elérhető közösségi forrás sikeres lehívása érdekében a fejlesztési tárca a projekt szakaszolását tartja célszerűnek. A javasolt ütemezett megvalósítás az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program időközi felülvizsgálatakor bejelenthető lesz. A Tét-Pápa szakasz kivitelezésének hazai forrásból való támogatásáról előterjesztés készül a kormány számára.

2022 nyarára készülhet el

A közlekedési tárca a 83. sz. főút fejlesztését szakmai szempontok alapján támogatja. A jelenlegi tervek szerint a két szakasz az eltérő finanszírozási megoldások ellenére akár egyszerre is megépülhet. A kivitelezési közbeszerzések 2018 első felében megjelenhetnek, a munkálatok kezdete a források rendelkezésre állása esetén a jövő év második felére tehető. Az ideiglenes forgalomba helyezés várható ideje 2022 nyara.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 14:52, hétfő | Helyi

Kormánytisztviselőre támadt egy 20 éves nő

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 20 éves nővel szemben, aki tavaly nyáron a házuk udvarán helyszíni szemlét tartó kormánytisztviselőre támadt Pápán.