Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Február 08. 09:17, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápa-ma.hu

83-as út fejlesztése: Jókora csomópont megépítését tervezik Pápa határában

83-as út fejlesztése: Jókora csomópont megépítését tervezik Pápa határában

A Csornai út Győri úti kivezető szakaszán, az egykori szeméttelep környékén olyan nagy csomópont készül, mely átrendezi a város és a 83-as számú főút kapcsolatát - mondta Mezei László főépítész.

Lakossági fórumra várta az önkormányzat tegnap a pápaiakat, a hivatalos és civil szervezeteket, gazdasági társaságokat, hogy a jogszabályoknak megfelelően megismertessék az érdeklődőkkel, érintettekkel a településszerkezeti tervnek és a helyi építési szabályzatnak azokat a módosításait, melyek a 83.számú főút Pápa-Győr közötti szakaszának 2x2 sávos főúti kiépítésével érintett útszakaszra, a fejlesztéshez kapcsolódó területbiztosításra vonatkoznak.

A tájékoztatón Mezei László, Pápa város főépítésze tartott előadást a beruházás Pápát érintő vonatkozásairól. Mint mondta, a térség legnagyobb fejlesztése a Győr és Pápa közötti 2x2 sávos főút megépítése, melyről kiemelt állami beruházásként döntött a kormány. Ennek elsődleges célja a Pápa Bázisreptér megközelíthetőségének biztosítása, de a város alapvető célja, hogy ennél sokkal többet jelentsen a pápaiak számára.
-A tervek elkészültek, engedélyt is kaptak, ez pedig azt jelenti, hogy Győr és Pápa között, szintbeli kereszteződés nélkül, 2x2 sávon lehet majd közlekedni. A tárgyalások annyira eredményesek voltak, hogy ha megvalósul a beruházás, a Vaszari útig fogunk eljutni egy vasúti műtárgy beépítésével. Ennek a folyamatnak a rendezési tervhez kapcsolódó részeit mutatjuk be - közölte a főépítész. Mezei László hozzátette, a Csornai út Győri úti kivezető szakaszán, az egykori szeméttelep környékén olyan nagy csomópont készül, mely átrendezi a város és a 83-as számú főút kapcsolatát.

-Mint ismeretes, a város rendezési tervében régóta szerepel a keleti tehermentesítő út. Célunk az volt, hogy a Csornai út-Győri út csomópontjából eljussunk erre a keleti szakaszra és így a reptér könnyebben feltárhatóvá váljon. Ennek a projektnek a kezdőpontja tehát ott van, hogy a Vaszari út-Győri út összekötéstől haladunk Győr irányába. Ez azt jelenti, hogy az a terület, ahol a Csornai út beérkezik a 83. számú főútra, teljesen átrendeződik és az egykori szeméttelep felé visszakanyarodva egy olyan külön szintű csomópont készül - hasonlóan a litérihez, vagy az új várpalotaihoz -, ahol két körforgalom helyezkedik el az út jobb és bal oldalán, egy felüljáró átmegy az út felett és a két körforgalomból lehet továbbhaladni különböző irányokba - magyarázta.

A város rendezési tervét ezekhez a változásokhoz kell igazítani, hiszen az útépítési tervek olyan területeket is igénybe veszek, melyek a jelenlegi dokumentumban nincsenek szabályozva. Az útépítési engedélyekhez, a kisajátítási eljárások megindításához szükséges a jogi háttér biztosítása, vagyis rendezési tervet kell elkészíteni erre a területre. A rendezési terv készítésének törvényes egyeztetési eljárása szerint a nyilvánosságot biztosítani kell, ennek hirdetményekkel és lakossági fórumokkal tesz eleget az önkormányzat. A tegnapi lakossági fórum is ezt a célt szolgálta.
A kidolgozott tervdokumentáció napokon belül az állami főépítész elé kerül, aki egy tárgyaláson az érintett államigazgatási szervekkel egyeztet róla, az észrevételeket még beépítik a rendezési terv módosításába és március 8-án a képviselő-testületnek jóvá kell hagynia a módosításokat - tudtuk meg az eljárás rendjét Mezei László főépítésztől.

Fotó: magyarepitok.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk