Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 13. 14:09, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

80 százalékkal csökkentették a tumor méretét

80 százalékkal csökkentették a tumor méretét

Egereknél hatásosnak bizonyult egy amerikai kutatók által kifejlesztett tumorvakcina, amelyet emberi mell-, vastagbél-, petefészek- és hasnyálmirigyrák gyógyítására szánnak.

Bár az állatkísérletekben elért eredményeket nem mindig sikerül felhasználni a humán gyógyászatban, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfőn közzétett tanulmány szerzői bizakodók a vakcina hatékonyságát illetően. „Ez a vakcina nagyon erős immunválaszt hívott elő. Az immunrendszer mind a három összetevőjét aktiválja, miközben átlagosan 80 százalékkal csökkenti a tumor méretét” – hangsúlyozta Geert-Jan Boons, a tanulmány egyik vezetője, a Georgiai Egyetem munkatársa.

A kifejlesztett vakcina megtanítja az immunrendszert arra, hogy miként ismerje fel és támadja meg azokat a tumorsejteket, amelyek felszínén egy MUC1 jelű fehérje helyezkedik el. A MUC1 az agresszív tumortípusok 70 százalékánál megtalálható a sejt felszínén, így a melldaganat, a hasnyálmirigy vagy a petefészek tumora esetében is.

A vakcina által megcélzott fehérje túlzottan termelődik az úgynevezett háromszorosan negatív mellrákok 90 százalékánál is, amelyek egyébként sem a tamoxifénnel, sem az aromatáz inhibitorokkal, sem pedig a herceptinnel végzett kemoterápiákra nem reagálnak. Az ilyen típusú rákban szenvedő páciensek számára életmentő lehet egy újfajta megközelítés. A MUC1 elleni vakcinát a kemoterápiával kombinálva is alkalmazhatják, vagy megelőző intézkedésként olyan pácienseknél, akiknél emelkedett bizonyos ráktípusok kockázata.

Címkék: kísérlet, rák, tumor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.