Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Május 10. 09:01, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

72 éve háború nélkül Európában!

72 éve háború nélkül Európában!

Kerecsényi Zoltán pápai önkormányzati képviselő sokéves hagyományaihoz híven, az idén is néma főhajtásra hívta polgártársait az Európai Békenap alkalmából a pápai Alsóvárosi köztemető katonai parcelláiba.

Sajnos - mint mondta, idén sem sokan fogadták el meghívását, pedig hovatartozástól függetlenül ez a nap többszörösen is figyelmeztető és főhajtásra késztető - jegyezte meg.

A képviselő az emléknap kapcsán az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

"Május 8. a fasiszta és náci diktatúrák feletti győzelem napja, az európai béke napja. Emlékezzünk, és gyászoljuk a 73 milliónyi áldozatot, és ünnepeljük a békét, a fasiszta és nyilas terror, a népirtás, a barbár háború végét! Van mit ünnepelnünk e napon! SOHA TÖBBÉ HÁBORÚT!

Idén 72 esztendeje május 8-án, hogy öreg kontinensünkön elhallgattak a fegyverek.

1945. május 8-án, éjjel 23 óra 01 perckor a Wehrmacht csapatai minden frontszakaszon beszüntették a harci tevékenységet. A náci Harmadik Birodalom feltétel nélkül kapitulált a szövetségesek előtt. Véget ért Európában az 1939. szeptember elseje óta tartó rémálom, a második világháború. Az egész kontinens fellélegzett.

Sokéves hagyományaimhoz híven, a pápai Alsóvárosi köztemető magyar-orosz-német katonai kegyhelyeinél idén is elhelyeztem az emlékezés virágait a béke kékszínű szalagjaival! Sajnálatomat fejezem ki, hogy idén sem jöttek el sokan hívásomra...

Tisztában vagyok vele, hogy vannak, akik a háború végét másként értékelték-értékelik, megemlíthetem példaként a mindannyiunk által igen tisztelt dr. Sulyok Dezső egykori pápai polgármestert, aki meg is írta a csúnya, elítélendő dolgokat, köztük a nők, asszonyok megerőszakolását (az én családomban is volt sajnos erre konkrét példa 1945 azon napjaiban...) "Két éjszaka nappal nélkül" címet viselő írásában is, de talán abban egyet lehet érteni mindenféle pártpolitikai hovatartozástól függetlenül - legyünk akár bal, vagy jobboldaliak - , hogy egy hosszú, szenvedésteli harc, a náci-fasizmus brutalitása (bombázások, deportálások, munkaszolgálat, koncentrációs és megsemmisítő táborok, tömegmészárlások - milliók kerültek földönfutóvá, országokat és városokat romboltak le és közel 60 millió ember pusztult el) ért véget 72 esztendővel ezelőtt Európában, – amiről évente illik – illene megemlékezni...

„A halott katona már nem ellenség” – jegyében illik a Pápán nyugvó sok nemzetiségű halott katonák, áldozatok emlékére május 8-án egy szál virágot elhelyezni. (Pedig e szellemben szólt talán 3-4 éve Magyarország hadügyi minisztere is egy szombathelyi főhajtáson: "A hadisírok a béke követei. A halott katona már nem ellenség. De emlékeztet minket a béke fontosságára, a népek közötti megértés jelentőségére az, ha megemlékezünk a nálunk elesett, adott esetben ellenséges katonák sírjainál, ugyanúgy, mint ahogy az itteni temetőben nyugvó magyar hősi halottakra is emlékezünk.")

Az én hősi halált halt dédnagyapám jelképes nyugvóhelyét is gondozzák a távoli Oroszországban. Az a minimum, hogy én is teszek egy szál virágot az itteniek kegyhelyére egy évben egyszer...

Mindegyik Pápán is porladó egykori katonát kivétel nélkül hazavárta az édesanya, a feleség, a gyermek. Felelősségünk, hogy emlékeztessük nemzedékünket, s az utánunk jövőket, hogy mennyire fontos a béke, hogy soha többé háborút Európában!

Végül engedtessék meg kedves írónktól, Fekete Istvántól pár sor:
"Nincs megnyert vagy elvesztett háború, csak "Háború" van! Pusztító, öldöklő, embertelen! A háborúk nem oldottak meg semmiféle problémát, de mindig elvetették a magját a következőnek. A háborúkat alig néhány ember robbantja ki, de ők nem harcolnak, és nem is halnak meg. Az egyszerű emberek ölik egymást halomra, ők hullanak idegen föld meszesgödrébe, s az ő otthonaik pusztulnak el. Ők az eszközök, és ők az áldozatok."

A képviselő, másnap, 2017. május 9-én, az idei Európa Napra is figyelemfelhívó akciót hirdetett. A pápai Kossuth-szobor előtt, képviselőtársával, Bányai Katalinnal magyar nemzeti és uniós papírzászlócskákat osztott a sétálóutcán járókelőknek. A program keretében tartott sajtótájékoztatóján Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő Pápa II. világháború utáni első polgármesterének, a jeles magyar és európai politikusnak, Sulyok Dezsőnek gondolatait idézte: „...Nekünk, európaiaknak meg kell őriznünk egységünket, mert semmi sem fontosabb ma, mint ez a szellemi egység. Egyedül ez tartja össze az európai közösséget. Az európai kulturális egység nem magától jött létre, és nem Európa hegyeitől és vizeitől függ. A mi akaratunk teremtette meg…”
Több, mint hét évtized távlatából ma is aktuálisak a Sulyok-i szavak! Magyarország polgárai annak idején 83,76 százalékos támogatottsággal döntöttek az Európai Unióba való belépésről. A magyarok azóta – még az ellenpropagandákkal szemben is – az egyik legelkötelezettebb támogatói az Uniónak és az uniós tagságnak. Nemzeti lobogónkkal együtt kell emelni Európa zászlaját. Erre hívjuk fel a figyelmet most a pápai Kossuth utca járókelőinek egy nemzeti és egy európai zászlócska átnyújtásával.
Én egyet tudok érteni a szocialisták EP-képviselőjével Ujhelyi Istvánnal, akinek javaslata szerint nagy állami ünnepnappá kellene nyilvánítani Magyarországon május 9-ét, az Európa-Napot! Az EU által eddig és ezt következően biztosított fejlesztési források minden magyar állampolgár – és benne Pápa lakosságának is – jólétét, boldogulását szolgálják. - emelte ki Kerecsényi Zoltán.

Fotó: VGY, BP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.