Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Január 16. 09:53, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu - Molnár Márk

Minden eget kémlelőt szeretettel várnak

Minden eget kémlelőt szeretettel várnak

A Pápai Csillagász Szakkör pénteken tartotta meg idei első összejövetelét.

Egyszer egy filozófus azt kérdezte: azért vagyunk emberek, mert a csillagokat bámuljuk, vagy azért bámuljuk a csillagokat, mert emberek vagyunk? - hangzik el a Csillagpor című film elején. Egy biztos az emberiséget már évezredek óta foglalkoztatja az égbolt. Legendák, mondák, teremtéstörténetek foglalkoznak a csillagok keletkezésével, létezésük okával és az égbolton elfoglalt helyükkel.

A Pápai Csillagász szakkör, nemcsak bemutató jellegű, hanem igazi közösségi szakkör is. Az érdeklődők a legkülönfélébb témakörökben tanulhatnak, kérdezhetnek, oszthatják meg tapasztalataikat a hasonló érdeklődésűekkel. A szakkör munkájában hosszú évek óta kiemelt fontosságú a fiatalok megszólítása, igen intenzív, de gyakran változó irányú érdeklődésük felkeltése a csillagos ég, a csillagászat, valamint általában a természettudományok iránt. Szinte ezt a munkát sem lehet elég korán kezdeni. Az egy óra időtartamú családias légkörű foglalkozásokon a résztvevők megismerkednek a csillagképekkel, alapvető csillagászati fogalmakkal, illetve a szakkörvezető irányításával megfigyeléseket is végeznek. A komolyabb alapismeretekkel felvértezett, a csillagászat tudományában elmélyedni kívánó érdeklődők itt nemcsak szakértő, csillagász vezetést, irányítást és oktatást, de remek társaságot is kapnak. Kicsit jobban elmélyedve a(z amatőr) csillagászat világában, mindenki talál kedvencet, vagy kedvenceket az észlelési területek, vagy az elméleti fizika területén.

Dani Tamást, a szakkör vezetője elmondta, az idei első foglalkozáson kellemes meglepetés érte a csapatot. - A múlt évet lezáró Pannon Csillagdai kirándulásunk egyik házigazdája Török Péter, meglátogatott bennünket. Szép számmal jöttünk össze ezen az évnyitó foglalkozáson, melyen az újévi köszöntő után vendégünk és tagjaink között egy kellemes, hosszan tartó beszélgetés alakult ki. Jövőbeni terveinket, tennivalóinkat vitattuk meg, melyhez mindenki hozzátette a maga ötletét, javaslatát. Szó esett egy esetleges együttműködésről a csillagdával is! Péter szimpatikus, egyben pozitív hozzáállása a dologhoz bizalommal töltött el bennünket, melyet még jobban megerősített az általa tett felajánlás, miszerint jövő havi szakkörünkre elhívná egyik kollégáját hozzánk. Reméljük, ez egy kedvező folyamat első lépése lesz, amit több hasonló fog követni – mondta Tamás, majd így folyatatta:

- A beszélgetés során pár szóval megemlítettem az elmúlt heti ÚCSK ajkai meghívásának keretében lebonyolított vetélkedő eseményeit. Horváth Éva és Herczeg Zsófi klubtársaink, akik segítőtársam voltak a játék lebonyolításában, vidáman emlékeztek meg a kellemes hangulatú eseményről. Miközben zajlott a beszélgetés, körbejárt a hosszas előkészület után Xénia lányom jelentős segítségével végre elkészült szakköri naplónk. Bízom benne, hogy tagjaink tetszését is elnyerte. Ezután néhány fotóval megörökítettük ezt a különleges szakköri foglalkozást és résztvevőit is, a naplónk számára. A hátralévő időben, sajnos tagjaink egy részének távozása után került sor az idei év még csak nagyon vázlatosan összeállított programtervének ismertetésére.
Tamás kitért a szakkör jövőbeni terveire is:
-Terveink közt szerepel a kapcsolatok szorosabbra fűzése, az úrkúti, valamint a csornai csillagászokkal. A város iskoláinak felkeresése, előadások, bemutatók felajánlásával pedig tagságunk gyarapításának nem titkolt szándékával szerepel fő helyen az idei évben. Ezen felül érintettük még a városi rendezvényeken való aktívabb részvételünk lehetőségét is. Végül, de nem utolsó sorban a lehetséges Pannon Csillagdai vendégeken kívül, egyéb előadók meghívását is megcéloztuk az elkövetkező időben. Hosszúra nyúlt szakköri foglalkozásunk tartalmas, kellemes beszélgetést hozott, mely reményeim szerint egy eseményekben és eredményekben gazdag év nyitánya volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.