Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Október 25. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Veszélyes zebrák Pápán

Veszélyes zebrák Pápán

Sokan a város legveszélyesebb gyalogátkelőinek tartják a Fapiac téren lévő zebrákat. Hosszúak, kanyarban vannak és a forgalom is nagy.

Október 20-án történt egy baleset a Korona utcán, a zebrán ütöttek el egy gyalogost, aki súlyosan megsérült. Ez az eset ugyan nem a két szóban forgó gyalogátkelőn történt, mégis legtöbben a Fapiac tériekre asszociáltak. Utánajártunk, mi az oka annak, hogy ezeket a gyalogátkelőket sokan kimondottan veszélyesnek tartják és vajon a számok nyelvén is így van-e, valóban több baleset történik-e ezen a szakaszon.

Nem ártana egy harmincas tábla

Elsőként azokat kérdeztük, akik a környék lakóiként nap mint nap használják a zebrákat. A 30 év körüli Gábor a Korona utca felőli gyalogátkelő közvetlen közelében lévő társasáház lakója. Mint mondta, nem használja gyakran a zebrákat, kevésszer van dolga az út túloldalán, munkája miatt gyakran ül a volán mögött. Ugyanakkor autóvezetőként is kifejezetten veszélyesnek tartja ezt a két zebrát, főleg azoknak az autósoknak kell jobban odafigyelniük, akik nem rendelkeznek helyismerettel. Komoly veszélyforrás véleménye szerint, hogy egyesek felelőtlenül parkolnak az alábbi képen látható térköves területre, így a Korona utca felől bizonyos esetekben már csak akkor venni észre az átkelni készülő gyalogost, amikor az már az úttestre lépett. Nem rajong a sebességkorlátozásokért, de véleménye szerint erre a kanyargós szakaszra nem ártana egy 30-as tábla. Hozzátette, a gyalogosok is lehetnének felelősségteljesebbek, mielőtt az úttestre lépnek, gyakran látni átfutó embert a zebrától 20 méterre, épp a kanyarban.


Ennyit lát a gyalogos átkelés előtt...

Fekvőrendőrt, körforgalmat!

Egy fiatal édesanyát is sikerült megkérdeznünk, aki a Fapiac téren lakik, naponta többször átkel a zebrákon. Szilvia elmondta, a tér mindhárom gyalogátkelője kimondottan veszélyes, a könyvtárnál lévőt használják legtöbbször, mivel a három közül még az van a legkevésbé rossz helyen, a másik kettőt igyekeznek elkerülni. Szerinte napi szinten történnek veszélyes szituációk, melynek fő oka az, hogy a kanyargós szakaszt sem az autósok, sem a gyalogosok nem látják be kellően, ráadásul a körülményekhez képest a sofőrök többsége is gyorsan hajt, így a gyalogosok sietnek a zebrákon, ha jót akarnak. Szilvia szerint a legjobb megoldás egy körforgalom építése lenne a forgalmas kereszteződésben (Fapiac tér - Széchenyi utca), a Korona utca felőli gyalogátkelőt pedig ha tehetné, meg is szüntetné, vagy az út egyenes szakaszára helyezné át. Forgalomlassító, úgynevezett fekvőrendőr építésének is örülne, véleménye szerint a sebességkorlátozást másként nem tartanák be az autósok.


A Korona utca felől érkező autós a parkoló kocsiktól nem látja a gyalogátkelő elejét, mintegy 30 méterre a zebrától

Kanyarba zebrát?

Ferencnek és Máriának a Korona utcán van üzletük, így közvetlen közelről tapasztalják a gyalogátkelőkkel kapcsolatos problémákat. Mint mondják, egyes autósok az 50 km/órát sem tartják be, pedig ezen a kanyargós szakaszon a gyorshajtás életveszélyes. Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történik rendszeresen baleset a zebrákon - állítják. Ferenc szerint mindkét hosszabb gyalogátkelőt meg kellene szüntetni, nem is érti, hogyan építhettek kanyarba gyalogátkelőt, ráadásul egymás mellé kettőt is. Közöttük, az egyenes szakaszon talán jobb helyen lenne egy zebra véleménye szerint.

Egy halálos baleset történt a zebrákon az elmúlt években

Megkerestük a rendőrséget is a szóban forgó gyalogátkelőkkel kapcsolatban. Statisztikáik szerint az elmúlt két évben egyetlen baleset jutott a rendőrség tudomására, mely az említett zebrákon történt, igaz, akkor egy idős hölgy életét vesztette a baleset következtében.

Emberi mulasztás

A Pápai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya minden baleset után megvizsgálja a baleset körülményeit és vizsgálja azt is, hogy forgalomszervezési eszközökkel el lehet-e kerülni a hasonló baleseteket a jövőben. Így van ez a gyalogos-átkelőhelyen történt gázolások esetében is. Vizsgálataink szerint a gyalogos elütések minden esetben emberi mulasztásra, figyelmetlenségre voltak visszavezethetők. Ugyanakkor ki kell emelni, hogy nem minden esetben a gépjárművezetők okolhatók. Előfordult, hogy a gyalogos lépett le kellő körültekintés nélkül az úttestre és az autó vezetője nem tudta elkerülni az ütközést. A KRESZ szabályok értelmében ugyanis még a gyalogos-átkelőhelynél is csak akkor léphet a gyalogos az úttestre, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről, az úttestre váratlanul nem léphet és köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni. A balesetekre visszatérve általánosságban elmondható, hogy Pápai járásban nincs baleseti gócpont, azaz nincs olyan hely, ahol ugyanolyan jellegű balesetek ismétlődően következnek be. A kérdéses két gyalogos-átkelőhely sem nevezhető baleseti gócpontnak - áll a rendőrség válaszában.

Fekvőrendőr lehet a megoldás

Az önkormányzat részéről Unger Tamást kerestük meg a gyalogátkelőkkel kapcsolatban. Az alpolgármester elmondta, a zebrákat minden hatóság jóváhagyta, építési engedéllyel rendelkeztek azok létesítésekor. Az önkormányzat statisztikái szerint sem nevezhető baleseti gócpontnak az útszakasz, a hivatalhoz lakossági bejelentés nem érkezett ezzel kapcsolatban, ugyanakkor Unger Tamás tervezett cikkünk hatására ígéretet tett arra, hogy foglalkozni fognak a kérdéssel, ezért türelmet kért portálunktól. Néhány nap telt el csupán és az alpolgármester új információkkal szolgált. Unger Tamás közlése szerint kiemelten fontos számukra a gyalogosok biztonsága, a közelmúltban több új gyalogátkelőt is építettek, és a jövőben is kész terveik vannak továbbiak létesítésére. A szóban forgó zebrákkal kapcsolatban megtudtuk szakértők bevonásával javaslatot tesznek forgalomlassító - valószínűleg gumi "fekvőrendőr" - kihelyezésére a Fapiac tér és a Korona utca felől is, teljes szélességben, a gyalogátkelőket megelőzően. Amennyiben ez a javaslat elfogadást nyer, megkezdődhet az engedélyeztetési eljárás, mely mintegy másfél hónapot vesz igénybe - tudtuk meg Unger Tamástól, aki arra biztatja a városlakókat, ha hasonló problémákat tapasztalnak lakókörnyezetükben, keressék fel közvetlenül az önkormányzatot. Mint mondta, minden egyes probléma bejelentésével foglalkoznak és elindítják a szükséges eljárást. Számos fórumon van erre lehetőség, fogadóórákon, a Polgármesteri Hivatalban személyesen, telefonon, vagy a közösségi oldalon is fel lehet keresni a város vezetését és az önkormányzati képviselőket - tette hozzá Unger Tamás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék