Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Május 06. 13:49, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Nagyívű fejlesztések valósulhatnak meg

Nagyívű fejlesztések valósulhatnak meg

Május elején több TOP-os (Területi Operatív Program) pályázat benyújtási határideje járt le. A már beadott és a közeljövőben beadandó önkormányzati pályázatokat összegezte Áldozó Tamás polgármester.

  • Fenntartható települési közlekedésfejlesztés – Az önkormányzat 500 millió forintra pályázik a Téglagyári – Szent István – Várkert utak kereszteződésében körforgalom építésére, kerékpárút létesítésére a Bázisrepülőtérhez, valamint a Győri úti kerékpárút rekonstrukciójára. Ezeken kívül hat gyalogátkelő és két városkapu építését, továbbá az Erkel utca és a Somlai út kereszteződésében lámpás csomópont kialakítását tervezik uniós pénzből.
  • Települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztések – A Lehel, Tarczi, Gyár utcák, Meggyes köz csapadékvíz elvezetésének megújítása. A Bakonyér áradosakor itt jelentkező problémákat szeretnék kiküszöbölni, valamint Tapolcafőn egy vízbázis-védelmi projektről van szó. Összeg: 400 millió forint.
  • Helyi gazdaság fejlesztrése – Új piaci vásárcsarnok építése a mostani helyén és a környezetének rendezése, parkolóhelyek létesítése. A projekt összege 500 millió forint.
  • Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés – Másfél milliárd forintból a Zsinagóga épületének felújítása, turisztikai szolgáltatások kialakítása. Áldozó Tamás ezzel kapcsolatban megjegyezte, az önkormányzat csak saját tulajdonában lévő épületek felújítására pályázhat, így a Ferences Kolostor, az egykori Platán épülete, vagy a Nagytemplom renoválására nem pályázhattak.
  • Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztése – A volt vérellátó épületének átépítésére, felújítására pályáznak. A polgármester elmondta, két intézményt, a Járási Családsegítő Szolgálatot és a Fogyatékkal Élők Nappali Intézményét helyeznék el az új épületben. 150 millió forint a beruházás mértéke.
  • Egészségügyi alapellátás infrastruktúrális fejlesztése – A Huszár Lakótelepi rendelő felújítására pályázik az önkormányzat, ahol jelenleg három háziorvosi és három védőnői praxis található. - Úgy ítéljük meg, hogy feltétlenül szükséges a felújítás, nem megfeledkezve arról, hogy további rendelők is rossz állapotúak, így például a Béke téri orvosi rendelő – mondta el a városvezető.

A felsorolt hat pályázat során megpályázott összeg 3 milliárd 110 millió forint. Az előkíszítésekre, tervezésére 16 millió forintot költött el, mely összeg sikeres pályázatok esetén az előlegből elszámolható.

A következő pályázati kör május végén zárul le, három pályázat előkészítése zajlik jelenleg, így tervben van csaknem 2 milliárdból a Téglagyári út környékének rendezése (Tekepálya, záportározó, park, kutyafuttató, atlétikai pálya, skate park létesítése, játszóterek felújítása stb. - Lista képünkön ennek a látványterve látható). A Fenyveserdő Bölcsőde épületét lebontanák, helyette egy újat építenének szintén pályázati forrásból, továbbá fejlesztenék az ipari park infrastruktúráját. Júniusban energetikai korszerűsítésre, napelempark létesítésére, valamint a Belső-Várkert és az Erzsébet-liget felújítására fog pályázni az önkormányzat – derült ki a sajtótájékoztatón.

A pályázatok elbírálására sem kell sokat várni, a benyújtási határidőt követő 30-60 napon belül eldől, mely tervek nyernek támogatást. Áldozó Tamás úgy fogalmazott, hogy tiszta a lelkiismeretük, az előkészítések során alapos munkát végeztek, sikerült jó célokat találni, így valamennyi pályázat pozitív elbírálásában bízik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.