Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Március 15. 08:17, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Magyarország egyszer már legyőzte hóhérait

Magyarország egyszer már legyőzte hóhérait

A Petőfi-szobornál tartottak megemlékezés a szocialisták, melyen részt vettek a Demokratikus Koalíció és az Együtt szimpatizánsai is.

A Himnuszt követően Grőber Attila ünnepi beszédében azt fejtegette, hogy kik azok, akiket Petőfi hóhéroknak nevezett, s akiket sikerült legyőznie a forradalomnak. Meglátása szerint nem elsősorban történelmi személyekről van szó, hanem jelenségekről, elvekről és eszmékről, olyanokról, amelyeknek a céljuk, hogy fizikai és szellemi rabságban tartsanak családokat, közösségeket és egész társadalmakat, csak azért, hogy hatalmi vágyaikat kielégítsék - mutatott rá Grőber Attila, így vonva párhuzamot a 168 évvel ezelőtti események és a jelenkori hatalmi berendezkedés között. - Ilyen hóhér a szolgaság, mely ellehetetleníti a társadalmi csoportok közötti bizalmat. Ilyen hóhér a privilégiumok és kiváltságok megléte, melyek keveseknek kedvezményeket adnak, míg másoktól elvesznek. Harmadik hóhér a hatalom, az uralkodó feltétlen kiszolgálása, a szervilisták tobzódása. Negyedik a politikai ellenfelek üldözése, ötödik pedig a cenzúra és a nyilvánosság hiánya. Ezek voltak azok a hóhérok, amelyek a XIX. század közepén gúzsba kötötték Magyarországot, s ezek alól szabadította fel a magyarok közösségét 1848 márciusa, s adta vissza a szabadságot – fogalmazott az szocialisták helyi elnöke.

A szónok szerint hősök voltak, akik néhány nap alatt megváltoztatták az egész országot, a hóhérok Magyarországát felváltotta a polgári Magyarország. Hősök, akiknek nevét megőrzi a történelem, akiket az ünnepi napon megidézünk. De sokkal többen voltak a névtelen hősök, akik kokárdát tűztek ingükre, akik először kötöttek nemzeti színű szalagot a hajukba, s először jelentkeztek honvédnak. Ők azok a hősök, akik kiálltak magukért, megvívták személyes harcaikat, s akiknek köszönhetjük, hogy 1848 márciusának valódi hőse megszületett és legyőzte hóhérait. Mert 1848 márciusának valódi hőse a szabadság eszméje, melyre nekünk, magyaroknak úgy kell együtt vigyázni, mint ahogy együtt teremtettük meg. Éljen 1848 márciusa, éljen a magyar szabadság, éljen a haza – zárta gondolatait Grőber Attila.

Az ünnepi beszédet követően Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő aktuálpolitikai témákban szólt. Mint mondta, a Nemzeti Választási Irodánál történt botrány során ugyan meghiúsult a vasárnapi boltzár ellen indult népszavazási kezdeményezésük, de így is van további két indítvány, mely él. - Két igenes lopásgátló népszavazást szeretnénk elindítani, melyhez több mint kétszázezer aláírásra van szükség, ehhez kérem az önök segítségét, támogatását – mondta az MSZP elnökhelyettese.
A rendezvény koszorúzással és a Szózat hangjaival zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.