Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2019. Október 20. 15:27, vasárnap | Helyi
Forrás: EpVE

170 esztendeje született Kapossy Lucián

170 esztendeje született Kapossy Lucián

2019. október 19-én, szombaton délelőtt, a pápai Alsóvárosi köztemetőben kis lokálpatrióta küldöttség kereste fel a néhai neves polihisztor, a napra pontosan kerek 170 esztendeje született Kapossy Lucián nyugvóhelyét, hogy az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) ügyvivőjének, Kerecsényi Zoltán városi képviselőnek a vezetésével piros-kék szalagos emlékkoszorút helyezzenek el ott.

A szürkegránit sírobeliszknél tartott beszédében Kerecsényi Zoltán emlékeztetett, két éve, Kapossy elhunytának kilencvenéves évfordulójakor hajdani lakóhelyénél, pápai Szent László utcabeli emléktáblájánál is emlékeztettek már Kapossyra, s most, a kerek 170 éves születési évfordulón is nélkülözhetetlennek tartották fölhívni a figyelmet erre a néhai rendkívüli pápai személyiségre, ezúttal sírhelyénél tisztelegve. Az Egylet önkéntesei mellett – a Kapossy emléke előtt tisztelgő pápaiak között – megjelentek a helyi nyugalmazott pedagógusok, természetjárók képviselői is, valamint Kapossy családi leszármazottainak részéről Radics Erika is.

Kerecsényi Zoltán kiemelte: Pápán mindenkinek illik tudni, hogy az 1849. október 19-én született dr. Kapossy Lucián nevéhez nem kevesebb, mint a legelső Pápa-monográfia összeállítása fűződik!
Hajdan Huszár János (1924-2017) tanár úr írta: „A szülőföldhöz való ragaszkodás egyik fokmérője az is, milyen mélységben ismerjük annak múltját, jelenét. Így gondolták ezt a régiek is, azért bízták meg a 19. század végén a Jókai Kört, készíttessen a városról egy mindentudó könyvet. Az egyesület főtitkára, tudós Kapossy Lucián szervezte meg ezt a remek szerzői gárdát, mely múlt századunk elején megírta, s 1905-ben meg is jelentette a Pápa város egyetemes leírása című monográfiát. Ez a mű mindazt tartalmazza, amit abban a korban a város múltjával és jelenével kapcsolatban rögzíteni lehetett. A könyv szép példa volt arra, hogyan kell és lehet egy vidéki városban nemes kezdeményezést elindítani és véghezvinni. Ugyanakkor biztatás is a mai Pápa lakóinak, hogy vigyék tovább méltó módon a múlt századfordulón elindított kezdeményezést...

Dr. Kapossy Lucián Pápai Református Kollégiumbeli, tanári működése mellett igazán sokrétű, igen aktív tevékenységet végzett; azon túl, hogy a város szinte egyik legelső lokálpatriótájaként, népművelőjeként tekinthetünk rá, ki kell emelni, hogy az 1890-es évek végén ő volt a megszervezője a városi gyorsírókörnek, a női kereskedelmi szaktanfolyamnak, alapító-elnöke a Pápai Tanári Körnek, igazgatója a kereskedelmi tanonciskolának, jegyzője az ipar- és kereskedelmi iskola felügyelőbizottságának, haláláig tanára a pápai izraelita polgári fiúiskolának; tagja a városi képviselőtestületnek és különböző városi bizottságoknak, buzgó munkása a város fejlesztésének. Főtitkára a Jókai Körnek, parancsnoka az 1914 őszén megszervezett polgárőrségnek, s mint író-tankönyvíró is figyelemreméltó munkásságot végzett.

Jóllehet nem volt főiskolánk neveltje, sőt a mienktől egészen idegen környezetben nőtt fel, mióta azonban intézetünk szolgálatába lépett, annyira megszerette főiskolánkat s ifjuságunk hazafias szellemben nevelésére oly áldásos hatást gyakorolt és működésével annyira beirta nevét a főiskola történetébe, hogy halála alkalmából méltán öltött gyászt az ősi kollégium…
Bizonyosan sokat tépelődött, vivódott, küzdött ez a komoly, tanult, alapjában véve komolyan vallásos lélek, mire arra határozta el magát, hogy meggyőződését és lelkiismeretének el nem némítható szavát követve, a római katolikus egyházból kilépjen és a református keresztyén egyházba térjen át. Jobb meggyőződésének engedett; nem vezethette utilista szempont, sem önérvényesülési vágy…
” – idézte a Dunántúli Református Egyházkerület Pápai Főiskolájának 1927/28-as értesítőjéből Kerecsényi Zoltán Győry Elemér (1891-1978) theol. akad. tanárt, későbbi református püspököt Kapossyra emlékezve.

Igen, a későbbi jeles pápai református tanár, Kapossy bencés szerzetesként kezdte életét. 1867-ben lépett a bencés rendbe, a teológiát és a tanárképzőt Pannonhalmán végezte. 1881-ben vált meg a szerzetesi élettől, s lett a Pápai Református Kollégium tanára; s lett hű és buzgó tagja a református egyháznak is, és mint presbiter munkálta annak megerősödését és fejlődését.

Ugyancsak Győry Elemér írja: „Mint tanárnak a szigorú fegyelemtartás és az erős nemzeti érzés voltak főjellemvonásai. Azért emeljük ki csupán ezt a kettőt, bár volt több értékes vonás az ő tanári egyéniségében, mert ez a két vonás annyira markáns volt dr. Kapossy Lucián egyéniségében, hogy azok egészen az övéi voltak s megkülönböztették mindenki mástól…
Sohasem, vagy csak ritkán dorgált, de volt a nézésében, a személyiségében, még a puszta jelenlétében is valami olyan rendkivüliség, ami föltétlen tiszteletet követelt és a szellemiségnek oly varázslatos ereje áradt ki egész lényéből, hogy semmiféle fegyelmezési eszközre sem volt szüksége, a szelleme, a lelke, melyek naggyá tették ezt az egyszerű, kis termetü embert, mint valami hatalmas évszázados alkotások, csodálatot, megilletődést és engedelmességet keltettek. Kapossy egyéniségével fegyelmezett. Óráin mindenki figyelt és az ő tárgyait – főleg a felső osztályokban stilisztikát, magyar irodalmat, philosophiai propedeutikát tanított, e mellett azonban szivesen tanította a latint, görögpótló irodalmat és a franciát is – mindenki megtanulta és tudta.
Erős nemzeti érzése tette a magyar klasszikus nagy költők rajongójává; ifjuvá lett az öreg tanár és fiatalos lelkesedéstől ragyogtak szemei, amikor Vörösmartyról, Aranyról, Petőfiről, Jókairól – a Képzőtársaságban megcsillant ragyogó tehetségükről – Tompáról, Szabolcskáról és a későbbi pápai diákról, Kozma Andorról és Lampérth Gézáról stb. beszélt.
»Az a buzgó fohász emelkedik ajkamról – mondotta a Jókai-centenárium alkalmával Ünnepi beszédében s ez jellemzi Kapossy nemzeti érzését – a Magyarok hatalmas Istenéhez, adjon nekünk jelen kétségbeejtő viszonyaink között egy új Jókait, aki egyrészt ideál-reálköltészetével – mert a szépnek mindig erkölcsinek, jónak s költőileg igaznak kell lenni – (ezt állandóan hirdette) irtsa ki irodalmunkból azt az irányt, mely a költészetet félretéve, hazát nem ismerve, erkölcsöt megtagadva, sőt meggyalázva, érzéki élvezetek fertőjének nemtelen rajzával rombolja a magyar lélek becsületes, tiszta gondolkodását; másrészt meggyőző s megrendítő példákban szemléltesse a nemzeti összetartás, egyetértés szükségességét s legyőzhetetlen hatalmas erejét; tanítson meg hazafias kötelességeink teljesítésére, hogy minden gondolatunkban, minden tettünkben érezzük kötelező szentségét e négy szónak: a haza minden előtt s így necsak fogalmilag ismerjük, de eszmeileg is megvalósuljon bennünk a szent hazaszeretet.«…”

„Egy a teendő, hogy a művészet, irodalom, költészet ne elvezessen az élettől, hanem hozzávezessen; minden irodalmi mű igazi szépségével, nemesítő hatásával erősítse a hit, a remény, a szeretet áldását, gyönyörét, a valódi emberi élet iránti szeretetet, mert szép az élet, csak normális emberi lélek kell hozzá, hogy azt meglássa.” – vallotta Kapossy.

Amikor már megfehéredett a haja, mint az örökhó borította hegycsúcs, akkor is az ifjú diákok jókedvével tudott ünnepelni, dalolni, szónokolni, március 15-ére színdarabot rendezni. Megifjudott az ifjak között és 78 esztendejével is fiatalon halt meg. Kapossy Lucián életének legszebb része s az ifjuságra gyakorolt hatás szempontjából egyuttal legértékesebb része is talán az volt, mely a főiskolai képzőtársaságban és gyorsirókörben folyt le. Itt látott »Tavasz«-t és maga is átélte: az idő pénz. Ezekben a körökben is tanár volt, nevelő volt a szó legtisztább értelmében és megvalósította a pedagógiai célt, amiről az ’Irodalmi érték’ című kis értekezésében így írt: »A pedagógiai célt úgy értem, hogy midőn ifjaink elméjét ismeretekkel gyarapítjuk, ugyanakkor erkölcsi érzületük, izlésük nemesedjék, erősödjék a szépnek megérzésére, a jónak gyakorlására.«” – írja róla szintén Győry Elemér.

(Forrás: EpVE-Hírlevél,
fotók: EpVE)

Címkék: epve, kapossy lucián

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.