Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Január 26. 09:58, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Zombor: megdupláznák a lombikbébiprogram finanszírozását

Zombor: megdupláznák a lombikbébiprogram finanszírozását

Duplájára emelnék a lombikbébi-beavatkozásra fordítható finanszírozás összegét - mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az államtitkár elmondta, tárgyalni fognak azokkal az intézetekkel, amelyek ilyen beavatkozást végeznek, hogy miként változzon pontosan a finanszírozás.
Zombor Gábor hozzátette: egy év alatt ezzel a módszerrel körülbelül ezerhétszáz gyermek születik, amennyiben ez a program fejleszthető, akkor várhatón még több sikeres beültetés történik.
Jelenleg öt beavatkozást finanszíroz az egészségbiztosító, és a kormány a jelenlegi kétmilliárd forintos összeget emelné a duplájára.
A keret megemelése kormánydöntésre vár, azonban az államtitkár szerint "a kormányzat szándéka erős ebben a kérdésben", mint fogalmazott, "nem hiszi, hogy komoly akadálya lehet a (kormány)döntésnek".
Zombor Gábor a műsorban beszélt még a kórházi struktúra jövőbeni átalakításáról is, cáfolva azt a hétfői lapinformációt, amely szerint több ezer ember kerülne utcára az átalakítás után.
A Népszabadság írt arról, hogy nyolc-tízezer ember elbocsátásával számol a kormányzat a kórházi kapacitások újraosztásának következményeként. A tervezett átalakítás a lap szerint részlegek, telephelyek, osztályok megszűnésével járhat, az elbocsátás érinthet műszaki és adminisztrációs dolgozókat, kisebb mértékben ápolókat és orvosokat is.
Az államtitkár azt mondta, az egészségügyi államtitkárság feladata az, hogy a kórházak évtizedek óta fennálló és gyarapodó adóssága érdemben csökkenjen, erre vonatkozóan tárgyalnak most az intézményvezetőkkel, áttekintve a teljes kórházi struktúrát.
Hangsúlyozta, még semmilyen konkrét javaslat nincs arra vonatkozóan, hogy a struktúra hogyan változzon. A kórházak vezetőinek is javaslatokat kell tennie, a cél egy igazságosabb rendszer és az intézményi eladósodottság csökkenése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.