Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Július 23. 10:38, szerda | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:

Ukrán válság - újabb verekedés az ukrán parlament ülésén

Ukrán válság - újabb verekedés az ukrán parlament ülésén

A keddi dulakodás után szerdán ismét verekedéssel kezdődött az ukrán parlament plenáris ülése: a nacionalisták most a kommunistákkal csaptak össze.

A verekedés Olekszij Kajdának, a Szabadság (Szvoboda) párt képviselőjének felszólalása után tört ki. A honatya arra hívta fel a figyelmet, hogy Petro Szimonyenko, a kommunista párt vezetője az egyik orosz tévécsatornának nyilatkozva azt állította, hogy a Kelet-Ukrajnában folyó "terrorellenes művelet" során a kijevi vezetés "ukránok ezreinek életét oltotta ki". Azt is mondta, hogy a harcok övezetében "kiveszik a halott civilek szerveit". Ezután a Szabadság párt tagjai követelték, hogy távolítsák el az ülésteremből a kommunista frakció tagjait.

Olekszandr Turcsinov házelnök viszont nem bocsátotta szavazásra a kérdést. A jelenleg kormányon lévő nacionalisták megnyugtatására annyit mondott, hogy csütörtökön, amikor életbe lép az előző nap elfogadott törvénymódosítás, bejelenti a kommunista frakció feloszlását.

Szavai nyomán azonban több "szvobodás" képviselő a kommunista frakció szektorához lépett, és néhányszor fejbe vágták Szimonyenko pártelnököt.
Előző nap a Szabadság pártiak a Viktor Janukovics posztjáról eltávolított államfő hivatali idejében kormányzó Régiók Pártjának tagjaival verekedtek össze.

Az indulatokat Mikola Levcsenko "régiós" képviselő szavai váltották ki. Felszólalásában ugyanis a honatya azt mondta, hogy kudarcba fulladt Petro Porosenko elnök kelet-ukrajnai béketerve. A házelnök megvonta tőle a szót, majd miután ez dulakodáshoz vezetett, megszavaztatta, hogy távolítsák el Levcsenkót az ülésteremből. A provokációért három napra kitiltott honatya szerdán megjelent az ülésteremben, ami úgyszintén felszította a nacionalisták dühét.

A képviselők kedden törvénymódosítást fogadtak el, amely lehetővé teszi a kommunista párt képviselőcsoportjának feloszlatását. A módosítás értelmében a házelnök bejelentheti egy frakció megszűnését, ha tagjainak száma a meghatározott minimum alá csökken. A szabályok szerint a minimum létszám a parlamenti ciklus kezdetekor meglévő legkisebb frakció tagjainak száma. A jelenlegi összetételű törvényhozásban a kommunistáké volt a legkisebb létszámú frakció, amelyből mostanáig több képviselő kilépett.

A törvénymódosítást Porosenko elnök estére már alá is írta, életbe lép, amint megjelenik a két hivatalos ukrán napilapban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.