Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. November 15. 14:06, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.), pápa-ma.hu

Újra átszelheti a várost a Tapolca-patak

Újra átszelheti a várost a Tapolca-patak

Igaz nem csak eredeti medrében, de újra városunk életének része lehet hamarosan a 40 év után visszatérő patak. Pápa város képviselő-testülete elfogadta a Tapolca-patak revitalizációját érintő projekt második ütemét.

Horváth Angéla, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vízrendezési és társulati osztályvezetője adott tájékoztatást a projekt első ütemében megvalósult munkafolyamatokról, majd szólt a 2014-re tervezett beruházásról - írja a papa-ma.hu.

Növekvő vízhozam

Az osztályvezető elmondta, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 2011. novembere és 2012. januárja között végzett vízhozammérést. Az eredmények azt mutatták, hogy az egykori vízhozam egy része visszatért, s a következő 15 éves távlatban növekedni fog – jelentette ki a szakember. Ez a megnövekedő forráshozam jelenleg hasznosítatlanul folyik el a Horgas-éren keresztül a Mezőlaki-sédbe és annak befogadójába, a Marcalba. Pápa Város Önkormányzata szeretné felújítani az egykori Tapolca-patak nyomvonalát, amely magasvezetésű vízfolyásként egykor a teljes hosszán több malmot működtetett.


A Tapolca vize a Kis-Sédben, Borsosgyőrnél

Az eredeti nyomvonal nem állítható helyre

Az eredeti nyomvonalon a beruházás nem valósulhat meg, mert egyes szakaszai beépültek, vagy közművek találhatók a meder eredeti területén. A teljes vízmennyiség nem vezethető el Pápa belvárosán keresztül, mivel a belvárosi csapadékvíz elvezetők nem alkalmasak e vízhozam továbbítására az eredeti nyomvonalon. A Pápa város csapadékvíz elvezetését is szolgáló Tapolca-patak rekonstrukcióra és revitalizációra szorul – körvonalazta a projekt indokoltságát Horváth Angéla, majd hozzátette, a település belterületén áthaladó Tapolca–patak jelen állapotában nem tudja betölteni vízlevezető funkcióját. A meder benőttsége, feliszapolódása és a műtárgyak rossz állapota miatt a vizek levezetése nem biztosított.


Egykori Városmalom, ma lakóház (fotó: google)

Tavaly már kiírtották a meder körüli növényzetet

A beruházás célja az, hogy a patak medre és az azon létesült műtárgyak biztonságosan levezessék a mértékadó vízhozamokat. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 2012. július 31-én kötött hatósági szerződést a Veszprém Megyei Kormányhivatallal a Pápai „Tapolca-patak revitalizációja I. ütem” közfoglalkoztatási mintaprogramra. A program keretén belül 2012. augusztus 15- november 15-ig 20 fő regisztrált álláskereső foglalkoztatásával végezték el a Tapolca-patak mederszelvényének tisztítását, ami cserjeirtást és bokrozást jelentett.

A Tapolca vizét a Bakony-érbe vezetnék

A beszámolóból kiderült az is, 2012. augusztus 28-án tervezői szerződést kötöttek a „Víz- és Környezet” Vízgazdálkodási és Környezetvédelmi Szolgáltató Kft.-vel a Pápai Tapolca-patak revitalizációjának előzetes környezeti hatásvizsgálati tervdokumentáció elkészítésére, továbbá a Pápai Tapolca-patak felhagyott medrének a Horgas-ér és a Pápai-Bakony-ér közötti szakaszának helyreállítására vonatkozó vízjogi engedélyes és kiviteli terv elkészítésére.

Horváth Angéla szólt a kivitelezési munkák keretében megvalósuló létesítményekről, a vizek Malomkert Lakóparktól való távoltartásáról, a lakópark csapadékvizeinek elvezetéséről, az Edvy-malom vízpótlásának biztosításáról, a Bakony-ér mederrekonstrukciójáról és a Tapolca-patak mederrendezésének folytatásáról.

Jövőre folytatódhat a munka

A patak rekonstrukciós kivitelezési munkái 2014-ben valósíthatók meg a vízjogi létesítési engedély birtokában. A megvalósításnak azonban további feltétele, hogy 2014. év elején már pozitív döntés szülessen a mintaprogram támogatására a Belügyminisztérium részéről. Éppen ezért a vízügyi szakember kérte a képviselő-testület támogatását is, hogy jövőre megkezdődhessen a beruházás. Az ülésen Péntek Árpád a Bakony-ér Tarczy utcát érintő problematikájáról érdeklődött, melyre Horváth Angéla azt a választ adta, hogy a beruházás nem terjed ki a Bakony-érre, viszont maga után vonhatja egy következő projekt megvalósítását.
Dr. Hermann István és Zsegraics Gyula képviselők hozzászólásukban üdvözölték a Tapolca-patak vízhozamának visszatértét, majd felhívták a figyelmet a Tapolcafői Kertbarát Kör által létesített tanösvényre és a malomkerék felállítására.
A képviselők egyhangúlag, 13 igen szavazat mellett tudomásul vették a tájékoztatót.

Fotó: jmvk.papa.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.