Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. December 09. 09:38, kedd | Életmód
Forrás: Csépányi Fanni

Téli házi praktika: fűszerek, gyógynövények az egészségért

Téli házi praktika: fűszerek, gyógynövények az egészségért

Télen rohamosan nő a légúti megbetegedések száma, a karácsonyi vacsora a gyomrunkat, az ünnep körüli felhajtás pedig az idegeinket viseli meg. De van enyhülés mindezekre: fogyasszunk különböző fűszer- és gyógynövényeket!

Télen számos olyan ingernek vagyunk kitéve, amely károsító hatással bír testi-lelki épségünkre. Ebben az évszakban például rohamosan nő a légúti megbetegedések száma. A karácsonyi vacsora a gyomrunkat, az ünnep körüli felhajtás pedig az idegeinket viseli meg.

A vitaminok mellett a különféle gyógyhatású növények, fűszerek is segíthetnek egészségünk megőrzésében és helyreállításában. A mínuszok beállta miatt elsődleges feladatunk az immunrendszer működésének fokozása, melyre kiváló módszer lehet a rendszeres fokhagymafogyasztás. A fokhagymában található allicin nevezetű vegyület ugyanis remek antioxidánsként működhet.

Ha mégis megbetegszünk, a gyógyszeres kezelés mellett számba kell vennünk a természetes gyógymódok adta lehetőségeket is. Igaz, hogy ezen időszak gyakori megbetegedései, a nátha és az influenza ellen elég sok orvosság létezik, viszont ezeknek a készítményeknek jó néhány mellékhatása lehet. Ilyen nem kívánt tünet például a gyomorbántalom, vagy az antibiotikum okozta felborított bélflóraegyensúly.
A nátha és az influenza vírusos eredetű betegség. Nátha esetén elsőként orrdugulás és orrfolyás jelentkezik, később pedig jellemző a torok- és fejfájás, valamint a hőemelkedés is. Az influenza elsődleges tünetei a láz, hidegrázás, izomfájdalom, rossz közérzet és fejfájás, melyeket később torokfájás és száraz köhögés követ, legvégül pedig kialakulnak a náthára is jellemző tünetek, mint az orrdugulás, orrfolyás és a váladékos köhögés.

A légúti megbetegedések tüneti kezelésére számos gyógynövény nyújthat segítséget a számunkra. Az édes és kellemes íze miatt közkedvelt ánizs köptető hatásáról is ismert. Emellett remekül csillapíthatja a fejfájást, vértisztító, valamint gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként is használhatjuk.

A szerecsendió alapanyaga a köhögéscsillapító szereknek. Kis mennyiségben pedig jótékony hatással lehet a vérnyomásra. Enyhítheti a reumás fájdalmakat, az izomfájdalmakat és a gyomorgörcsöket. Nagyobb mennyiségben azonban mérgező, felnőtteknél már 4 gramm mérgezési tüneteket okozhat, ezért nem szabad túlzásba vinnünk a fogyasztását.

Házi praktika: fűszerek, gyógynövények a téli egészségért

A köhögés csillapítására használhatjuk továbbá az oregánót, amelyet görcsoldóként, valamint epe- és vízhajtóként is igénybe vehetünk. A fájdalmat csillapíthatjuk a forralt borok kedvelt alapanyagával, a szegfűszeggel, amely görcsoldó hatással is bírhat.
A kakukkfűből készült gyógyteával kezelhetjük a torokfájást és a köhögést.
A rekedtség és a torokgyulladás gyógyítására kitűnő házi alkalmazású szer lehet a zsálya, amely javíthatja a memóriát és a koncentrációt.
A fejfájás és légzési problémák enyhítésének szolgálatában állhat a majoránna, amit nemcsak az ételek, hanem a borok ízesítésére is használnak.

A karácsonyi vacsorák alkalmával különböző csoportba tartozó ételek egyidejű fogyasztása történik, ami nem tesz jót, mivel az egyik korlátolhatja a másik emésztését és így egyik sem emésztődik meg rendesen. Ez az elégtelen működés utat engedhet a káros mikroorganizmusoknak, amelyek tovább ronthatják a tápláléklebontást. Az emésztést segítő fűszerek közé sorolhatjuk az ánizst, a szegfűszeget, a fahéjat, a gyömbért az oregánót és a feketeborsot. Az ánizs, a fahéj és a kardamom segíthet a puffadás csökkentésében, de ezt a célt szolgálhatja még a majoránna is.

A kardamom további hatásai közé tartozhat, hogy serkenti a szívizmok működését. A fahéj hatása lehet még a vércukorszint és a vérnyomás kordában tartása. Azonban ügyelnünk kell ezen fűszer cassia nevű fajtájának fogyasztására, mivel ez a típus vérhígító kumarint tartalmaz.
A szegfűszeg a hasznukra válhat a hasmenés és a hányinger megelőzésében.
A gyömbér görcsoldóként, gyulladáscsökkentőként, a gyökér forrázata pedig vértisztítóként hathat szervezetünkre.
A feketebors magas káliumszintje miatt megfelelő szinten tarthatja a vérnyomást, és hozzájárulhat az izzadáshoz, valamint a vizeletürítéshez.

Az ünnepi készülődés okozta stressz oldására is alkalmazhatunk különböző fűszereket, például a zsályát, a szegfűszeget, az oregánót, valamint a szerecsendió-olajat. A fürdőben használt rozmaring a bőr vérellátásának serkentése mellett erősítheti az idegeket, ugyanúgy akár az ánizs.

Házi praktika: fűszerek, gyógynövények a téli egészségért

A téli sportokat űzőknek javasolt a kurkuma fogyasztása. Ez a növény támogathatja az ízületeket egészségét és gyulladás gátló hatással bírhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.