Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Augusztus 21. 06:43, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Szent Istvánra emlékezett a város

Szent Istvánra emlékezett a város

Délután játszóház, este pedig ünnepi műsor várta az érdeklődőket az Erzsébet ligetben augusztus 20-án. Szent István ünnepén tűzszínházi előadás zárta a napot.

- Augusztus 20-a a megmaradás, az ellentmondást nem tűrően sikeresen állammá szerveződő magyarság ünnepe. Az államférfit talán az teszi, hogy a szabadság és a kényszer koordinátarendszerében pontosan látja a helyét, és a kínálkozó lehetőségek közül képes azt kiválasztani, mely az általa képviselt közösség számára a legtöbb szabadságot és a legkevesebb kényszert tartalmazza - kezdte ünnepi beszédét Áldozó Tamás. A város polgármestere szerint Szent István uralkodásának időszakát jellemzi a kényszer és a szabadság közötti folyamatos egyensúlyozás. - Az idő múlása megfoszt minket attól, hogy első királyunkat - uralkodása eredményeinek, államférfiúi nagyságának feltétlen elismerése mellett - szeressük, vagy gyűlöljük. Azonban megköveteli, hogy tiszteljük.Magyarrá, egy közösséghez tartozóvá más – például a közös nyelv, a közös mítoszok – mellett az tehet bennünket, ha van az értékeknek egy olyan csoportja, egy olyan rendje, amit együttesen vallunk, valamennyien a magunkénak érzünk. Szent István tisztelete, az Államalapítás elsőbbsége feltételek nélkül ehhez a rendhez tartozik.

A polgármester szerint a magyarság ügyét a történelemben mindig azok vitték előre, akik a szabadság és a kényszer közötti helyes pontot megtalálták. - Vitáink, veszekedéseink, konfliktusaink ma is a szabadság mértékének, az elvárások iránti megfelelésnek, a kényszereknek az értelmezéséről szólnak; azoknak a lehetőségeknek, esélyeknek vagy tévutaknak a mérlegeléséről, amit a Kelet vagy a Nyugat kínál. A legtöbb esélyt akkor őrizzük meg magunknak, ha a Szent István-i példa nyomán helyesen mérjük fel az erőnket és csak annyit választunk és engedünk a keleti és a nyugati elvárásokból, hogy önállóságunkat, szabadságunkat ezekben az évtizedekben is meg tudjuk őrizni - zárta beszédét a szónok.

Az ünnepi beszédet követően zenés-irodalmi összeállíttást láthattak az egybegyűltek„Küldd le uram, szent egedből!” címmel.A műsorban közreműködött Nemes Levente énekes-zenész, Horváth László, a soproni Petőfi Színház színművésze, a JMSZK Vadvirág néptáncegyüttese és a Teleszterion Színházi Műhely tagjai. A megemlékezés koszorúzással folytatódott az Országzászló emlékműnél. Az estet a Csillagtánc című tűzszínházi előadás zárta a Teleszterion Színházi Műhely előadásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.