Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. December 15. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szakértők segítik a Kúriát a devizaügyben

Szakértők segítik a Kúriát a devizaügyben

A jövő hétfőre összehívott jogegységi tárgyalás nem a kezdete és nem is a végpontja a Kúria devizaügyekben folytatott jogértelmező, jogfejlesztő tevékenységének – ezt mondta a Magyar Nemzetnek a legfőbb ítélkező fórum elnöke. Darák Péter úgy nyilatkozott: szakértőket kért fel a hét pontból álló jogegységi indítvány elemzésére, a tárgyaláson várhatóan többüket meghallgatják.

Az elmúlt napok közéleti vitái kapcsán a bírósági vezető kifejtette, a nyilvánosság felhívhatja az igazságszolgáltatás figyelmét bizonyos jelenségekre, de a bírót nem befolyásolhatja az ügyről való döntésben.

Darák Péter azt mondta,' meggyőződésem szerint a devizaügyek kapcsán nemcsak a Kúria került az érdeklődés középpontjába, hanem a kormány és a legutóbbi időkben az Alkotmánybíróság is. Erre utal, hogy a híradásokban, a közbeszédben mind többet hallani például az árfolyamgát bővítéséről és egyéb elképzelésekről. Emellett nyilvánvalóvá vált, hogy a kabinet iránymutatást vár az AB-től, egyrészt a már kialakult jogi helyzet alkotmányos értelmezését kérte, másfelől azt tudakolta, hol húzódnak a tervezett kormányzati jogalkotás határai'.

A Kúria elnöke elmondta: a jogegységi tanács 36 tagú lesz, 31 kúriai bírón kívül az öt ítélőtábla kollégiumvezetője is feladatot kap. A döntéshozatalhoz kétharmados többség szükséges. Darák Péter szólt arról is, hogy a Kúria nem fog közgazdasági tanulmányt írni, de az eljárás során szakértői véleményeket kérhet, szakértőket hallgathat meg. Megkeresték a Legfőbb Ügyészséget is, ők hivatalból fogalmazzák meg álláspontjukat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -