Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Március 04. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Riválist kaphat a Magyar Posta

Riválist kaphat a Magyar Posta

Megkapta szolgáltatási engedélyét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH) a FoxPost Zrt, amely a tervek szerint idén tavasszal 51, később pedig országszerte 250 csomagautomatát telepítenének főleg bevásárlóközpontokba. Ezzel riválist kaphat a hazai állami vállalat, a Magyar Posta, mely szintén bővíti e-kereskedelmét, amellyel célja, hogy a csomagküldési piac legjelentősebb szereplője maradjon - írja a Világgazdaság.

Már négy darab 60 rekeszes terminált telepítettünk, például a Budagyöngyéhez, a hétvégéig pedig már 20 automata telepítése a cél – tudta meg a lapBengyel Ádámtól, a FoxPost Zrt. vezérigazgatójától. A tesztelés március 16-án kezdődik, az éles indulást pedig április 7-re tervezik. A helyszínek többnyire Auchan, TESCO és Interspar áruházak, valamint a nagyvárosok plázái, a fővárosban például a WestEnd és az Aréna Pláza. A különböző álláskereső portálokon már keresik a munkatársakat márciusi kezdéssel, például gépkocsivezető és raktáros pozíciókba.

A céget gyöngyösi székhellyel alapították magyar vállalkozók még tavaly ősszel ötmillió forint jegyzett tőkével. Már a Webox tavaly szeptemberi indulása is árversenyt generált a csomaglogisztika piacán, így ha már három szereplő közül lehet majd választani, akkor még jobban járhatnak a webáruházak vásárlói. Egyelőre úgy tűnik, hogy a FoxPost nem lesz olcsó. Az NMHH által határozatban jóváhagyott általános szerződési feltételei szerint ugyanis a csomagterminálok legkisebb rekeszeibe nettó 945 forint, míg a legnagyobba 1591 forint lesz a fuvardíj. A jelenleg 50 csomagautomatával rendelkező Magyar Posta és a 80 terminált telepítő Webox árai talán a Vatera díjtáblázatában hasonlíthatók össze a legkönnyebben, hiszen az online piactérrel mindkét cég szerződést kötött. Eszerint az állami vállalat esetében 690 és 1280 forintot kell fizetni a csomagautomatás kézbesítésért, míg a Webox a csomag súlyától függetlenül 749 forintért dolgozik.

A szolgáltatás elindítása a Webox esetében az induló 80 gépre vonatkozóan 600-700 millió forintos befektetést jelentett, mivel egy terminál hardverköltsége körülbelül 5 millió forint körül mozog. A telepítés és kiépítés költsége helyszíntől függően 200-300 ezer forint körül alakul. A Magyar Posta esetében pedig 2012 decemberében írták ki a közbeszerzést, amit a Getronics Kft. nyert. Az állami vállalat a győztes céggel összesen 431 millió forint értékben 35 darab automatára kötött szerződést, de opcionálisan további 15 darabot rendelhetett. A FoxPost 51 gépes beruházásához Bengyel Ádám szerint 2 millió euró kellett, az Észtországból érkező rendszert (Claveron Parcel) meghonosító magyar vállalkozás pénzügyi hátterét két hazai kockázati tőke alap, a Finext és Perion együttesen biztosítja.

Meglehetősen régóta tervezik már az indulást, hiszen még 2012 nyarán, Tallinban döntötték el, hogy Magyarországon is meghonosítják ezt a fajta kézbesítést. A honlapjuk tanúsága szerint a projekt az Új Széchenyi Tervből is támogatást kapott. A Magyar Posta és a Webox termináljaival szemben nem 2-3 napig, hanem egy hétig is megőrzik majd az automatákban a csomagokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.