Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2014. Október 20. 15:57, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Rendőrgázolás - Belügyminisztérium: nem gyilkosság áldozata lett az elítélt

Rendőrgázolás - Belügyminisztérium: nem gyilkosság áldozata lett az elítélt

Nem gyilkosság áldozata lett az az osztrák férfi, aki két éve Hummer terepjárójával halálra gázolta Kenéz Imre motoros rendőrt - derül ki a Belügyminisztérium közleményéből, amelyet hétfőn jutattak el az MTI-hez.

A tárca nem nevezte meg a rabot, mindössze annyit közöltek: a Szegedi Fegyház és Börtön II. számú objektumában 2014. október 10-én 20 óra 12 perckor elhunyt nem jogerősen elítélt fogvatartott holttestének vizsgálata során külsérelmi, bántalmazásra utaló jeleket, nyomokat a helyszíni szemle, a halottvizsgálat és a két igazságügyi orvos szakértő jelenlétében elvégzett boncolás során nem találtak. A halálesettel összefüggésben az idegenkezűség gyanúja nem merült fel - tartalmazza a minisztérium közleménye.
A Belügyminisztérium arra is kitért: az elhunyt hozzátartozói a rendőrség és a büntetés-végrehajtás részéről megállapított tényeket ellenőrizhetik, jogaik gyakorlásához a magyar hatóságok a jogszabályi keretek között segítséget adnak.
Minden más, a fentieknek ellentmondó állítás valótlan, ezért a rendőrség és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága illetékes szervei helyreigazítási kérelmet juttatnak el az Ausztriában megjelenő Heute napilap és annak online változata szerkesztőségeihez - közölték.
A Bors vasárnap számolt be arról, hogy az osztrák Heute napilap szerint kihallgatásra vitték el a férfit, és onnan már sérülten került vissza a zárkájába, majd három és fél óráig tartott a haláltusája. A lap magyar újságírók információira hivatkozik, akik rendőrségi forgalmazásokat hallgattak le, s ezek alapján arra lehet következtetni, hogy Thomas B.-t bántalmazták.
A rab október 10-én halt meg, akkor a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) azt közölte, hogy rosszul lett és meghalt egy nem jogerősen elítélt fogvatartott a Szegedi Fegyház és Börtön II. számú objektumában.
A BVOP sajtóirodájának az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a felügyeletnek a fogvatartott zárkatársai jelezték, hogy október 10-én 19 óra 39 perckor elvesztette eszméletét. A börtön ápolója azonnal megkezdte a férfi ellátását, ezt a mentőszolgálat munkatársai folytatták, a fogvatartott életét azonban nem sikerült megmenteniük.
A rendőrség a haláleset másnapján azt közölte: a Kecskeméti Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja a haláleset körülményeit.
A Hír 24 azt írta: több forrásból is úgy értesültek, hogy a fogvatartott az az osztrák férfi, aki Hummer terepjárójával halálra gázolt egy rendőrt két éve. Információik szerint vélhetően öngyilkos lett - tették hozzá.
Az osztrák külügyminisztérium az APA osztrák hírügynökség érdeklődésére október 11-én megerősítette, hogy előző este a szegedi börtönben meghalt az a férfi, akit két éve Hummer terepjárójával halálra gázolt egy magyar motoros rendőrt.
A Szegedi Törvényszék idén szeptember 25-én első fokon 15 év fegyházbüntetést szabott ki a korábban 15 alkalommal büntetett, 36 esztendős Thomas Robert Bindbergerre, tíz évre eltiltotta a közúti járművezetéstől és tíz évre kitiltotta Magyarország területéről.
A bíróság hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni