Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Október 17. 10:37, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Rekord alacsony szinten az álláskeresők száma Pápán

Rekord alacsony szinten az álláskeresők száma Pápán

Unger Tamás alpolgármester sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az álláskeresési ráta újabb negatív rekordot ért el. 2000 óta, vagyis mióta európai norma szerint mérik az állásleresők számát, ez a legalacsonyabb adat!

- Szeptemberben 4,1 százalék volt az álláskeresési ráta, mely összesen 897 fő álláskeresőt jelent, a mintegy 21800 munkaképes korú álláskeresőhöz viszonyítva. Ez a szám az országos adatoknál 25 %-kal alacsonyabb. A tavalyi év azonos időszakához képest mintegy 3 %-os csökkenés tapasztalható, 2010-hez képest pedig pont a felére esett vissza az álláskeresők száma Pápán - ismertette a számokat az alpolgármester, hozzátéve: a pápai járás adatai igazodnak a városi számokhoz.

A statisztikákból látszik, hogy a regisztráltak 28 százaléka egy évnél régebben keres munkát, mely szám ugyancsak alacsonyabb az eddiginél. A pályakezdők arány továbbra is 13 százalék az álláskeresők körében. Unger Tamás elmondta, továbbra is a legfeljebb 8 általános iskolai osztállyal rendelkezők aránya a legmeghatározóbb az álláskeresők között, a szakmunkás végzettségűek aránya viszont jelentős csökkenést mutat, de még így is 30% az arányuk. A szakképzettség hiánya továbbra is gondot okoz, a szakképzettek irányába viszont komoly kereslet mutatkozik. Kor szerinti lebontásban az 50 év felettiek vannak a legnehezebb helyzetben, míg a középkorosztály a leginkább keresett - derült ki a sajtótájékoztatón.

Az alpolgármester elmondta, az álláskeresőkkel szemben áll mintegy 300 álláshely Pápán. - Ebből az látszik, hogy a kereslet és kínálat egyensúlya továbbra sem áll fenn megfelelően, amely helyzet megoldására a gazdaságfejlesztési stratégiában tettünk javaslatot. A stratégia gyakorlati megvasóítása hamarosan kezdetét veszi, a jövő heti alakuló ülést követően várhatóan felgyorsulnak az események e tekintetben is - mondta el Unger Tamás hozzátéve, fontos cél, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok megfelelő tájékoztatást kapjanak arról, hogy milyen irányokban érdemes tovább tanulni ahhoz, hogy itt helyben tudjanak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.