Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Február 27. 14:06, péntek | Helyi
Forrás: Papa-ma.hu

Pápai Rendőrkapitányság: célunk a közbiztonság erősítése

Pápai Rendőrkapitányság: célunk a közbiztonság erősítése

Kiemelt célunk volt a 2014. évi országgyűlési képviselők, az Európai Parlament tagjai, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, illetve a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásával kapcsolatos biztonságos környezet szavatolása, a választások zavartalan lebonyolításának elősegítése – kezdte évértékelő beszámolóját Szappan Csaba pápai randőrkapitány a Pápai Rendőrkapitányság mai állománygyűlésén. Az évértékelő gyűlést megtisztelte jelenlétével Anda György rendőrezredes, Veszprém megyei rendőrfőkapitány-helyettes, dr. Áldozó Tamás polgármester, Pillerné dr. Raksányi Ildikó, a Pápai Járási Hivatal hivatalvezető-helyettese, valamint a társszervek vezetői.
Tavaly is a közbiztonság fenntartására irányuló erőfeszítéseiket Pápa városa mellett a kistelepülések és a külterületek rendjére és a lakosság biztonságérzetét leginkább befolyásoló jogsértések elleni eredményes fellépésre koncentráltak.
A pápai kapitányság 2014. évi tevékenysége alapján Veszprém megyében – hét rendőrkapitányság versenyében – ismételten elnyerte „Az év rendészeti tevékenységéért” díjat.
A nyomozás-eredményességi mutató évek óta meghaladta a 60 százalékot, ez 2014-ben 65,1 százalék volt. A terület bűnügyi fertőzöttsége tovább csökkent, a regisztrált bűncselekmények száma a 2013. évi 1 311-ről 1 219-re csökkent, ebből 826 bűncselekmény volt Pápán, míg 393 a községekben. A közterületen elkövetett kiemelt bűncselekmények száma az elmúlt években folyamatosan csökkent.
A bűnelkövetők száma az elmúlt két évben 576-ról 438-ra csökkent, ezzel együtt a fiatalkorúaké 75-ről 64-re. A hatékony bűnüldöző munka eredményeként az év során 42 főt vettek őrizetbe, akik közül 28 fő került előzetes letartóztatásba.
A „láthatóbb” rendőrség megvalósulása érdekében a lakosság biztonságérzetének javítására továbbra is szervezet keretek között tettek lépéseket. Az első félévben a fokozott ellenőrzéseket hetente egy alkalommal, hat-nyolc rendőr részvételével valamennyi település érintésével hajtották végre. A külterületi ingatlanokban, tanyákon, elnéptelenedő falvakban élők sérelmére elkövetett jogsértéseket szintén igyekeztek megelőzni, ezen belül bűnmegelőzési tevékenységük fókuszában továbbra is az időskorúak védelmének erősítése állt.
Az év második felében az országos rendőrfőkapitány elrendelte a 24 órás közterületi jelenlét 19 megyére történő kiterjesztését. Ennek keretében Pápa városát napi 24 órában további két fős járőrpárral ellenőrizték.
Az állampolgári igények megismerését szolgálták a Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórumok, ahol a települések elöljárói, a polgárőr vezetők, az oktatási intézmények képviselői, a gyermekvédelemben dolgozók és a nemzetiségi önkormányzati vezetők felvethették a közbiztonságot és a közlekedés biztonságát érintő elképzeléseiket.
A nemzeti ünnepekhez kötődő rendezvények, valamint a kulturális és sportrendezvények biztosítása egyaránt komoly feladatot jelentett.
Az egyéb, rendészeti feladatokat ellátó személyeket foglalkoztató szervezetekkel való együttműködés erősítése érdekében közös szolgálatokat láttak el a polgárőrökkel, hivatásos erdészekkel, vadászokkal és emelkedett a közterület felügyelőkkel közös szolgálatellátások száma is.
A közlekedés biztonsága hasonló képet mutat az előző évhez viszonyítva. Összesen 88 személyi sérüléssel járó baleset történt, ami eggyel több az előző évinél. A súlyos sérüléssel járó balesetek száma csökkent. Hétről ötre csökkent a közlekedési balesetben meghaltak száma.
Nagy hangsúlyt fektettek az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrésére, amelynek eredménye, hogy az ittasan okozott közlekedési balesetek száma tovább csökkent, összesen négy ilyen eset történt. A baleseti okok közül továbbra is a gyorshajtás, az elsőbbségi jog be nem tartása, valamint a kanyarodási szabályok megszegése a jellemző.
A pápai kapitányság számos programmal jelentkezett a bűn- és baleset-megelőzés területén. A szakvonalon gyermek- és ifjúságvédelmi, áldozatvédelmi, családon belüli erőszak kezelésére és visszaszorítására irányuló, kiskorú eltűntek felkutatását segítő, droghasználat és kábítószer-bűnözés elleni, valamint megelőző vagyonvédelmi tevékenység folyt. Önálló feladatot jelentett a baleset-megelőzés.
A Pápai Rendőrkapitányság dolgozói továbbra is elkötelezettek abban, hogy minél jobban eleget tudjanak tenni a lakosság jogos elvárásainak. Céljuk, a pápai járásban élők nyugodt, biztonságos életfeltételeinek elősegítése – zárta beszámolóját Szappan Csaba rendőrkapitány. A beszámolót követően szakmai megbeszélés, egyeztetés folyt a rendőrség és a megjelent társzervek, bíróság, ügyészség között a munka hatékonyabbá tétele érdekében.

Fotó: papa-ma.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.