Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Július 03. 01:07, szerda | Helyi
Forrás: PÁNKE

Paksi Atomerőműbe látogatott a PÁNKE

Paksi Atomerőműbe látogatott a PÁNKE

Élménybeszámoló az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. üzemlátogatásáról

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. évente több mint harmincezer látogató keresi fel.
A Tájékoztató és Látogatóközpont 1995 óta szervezi az élményszerző látogatásokat. A látogatóközpont fontos szerepet vállal abban, hogy társaságuk üzenetei a lakossághoz eljussanak. Cégvezetésük döntése alapján 2013-ban támogatni szeretnék a nagycsaládosok egyesületeinek üzemlátogatását.

2013. július 1-jén a Pápai Nagycsaládosok Közhasznú Egyesületének (PÁNKE) tagjai tettek üzemlátogatást az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nél .
A PÁNKE tagságának elég korán kellett kelnie, ugyanis 6:30-kor volt a buszpályaudvaron a találkozó, de nagy izgalommal várta minden szülő és gyermek az indulást a külön busszal.
Az Atomerőműbe egy szigorú biztonsági ellenőrzés után jutottunk be, ez után egy idegenvezető segítségével az – egyébként Európában egyedüli – Atomenergetikai Múzeumban tett körút során megismerkedhettünk az atomenergia múltjával és jelenével, majd önállóan szerezhettünk további információkat interaktív, érintőképernyős panelek segítségével. Megtekinthettük a nagyberendezéseket, sugárvédelmi eszközöket, valamint láthattunk egy kiállítást az Atomerőművel kapcsolatos értéktárgyakról.
Itt a szülők és gyerekek megcsodálhatták a régi gépeket, műszaki- és irodai cikkeket, védőruhákat, logókat és érdekes tárgyakat. A múzeumi látogatás után az idegenvezető ajándék kulcstartóval lepte meg a gyerekeket, az Egyesület tagsága pedig PÁNKE kulcstartóval, és a vendégkönyv aláírásával köszönte meg a múzeumnak, hogy lehetővé tették számunkra a látogatást.

A következő célunk a Látogatóközpont kiállításának megtekintése volt, ahol a szervezet tagjai megismerkedhettek az atomenergia békés célú felhasználásának gyakorlatával.Az odalátogatók érmepréselő géppel ötforintos érméből saját emlékérmét készíthettek. Kipróbálhatták, hogy egy energiatermelő kerékpár segítségével mennyi tekeréssel (energiatermeléssel) lehet pl. turmixgépet bekapcsolni, vagy egy villanyt felkapcsolni. Később a gyerekek egy külön foglalkozáson vehettek részt, mivel az üzemi területre csak a 16. életévüket betöltött személyek léphettek be.
Ezalatt a szülők szintén idegenvezetés mellett az üzem területén követhették nyomon az atomerőmű működését, az atomerőmű szerepét a hazai villamosenergia-termelésben. Az erőmű munkatársa a látogatás végén válaszolt a felmerült kérdésekre, ezekre kielégítő és megnyugtató válaszokat kapott a csoport. Az üzemlátogatás után az atomerőmű jóvoltából vendéglátásban is részünk volt, egy jóízű ebéd mellett hallgathattuk meg a kicsik élménybeszámolóját.
A PÁNKE tagsága ez úton is szeretné megköszönni a Paksi Atomerőmű támogatását, hogy lehetőséget biztosított az Atomerőmű üzemlátogatására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék