Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. December 30. 15:40, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.), papa-ma.hu

Nem tudják, mikor nyit a jégpálya

Nem tudják, mikor nyit a jégpálya

Mint azt megírtuk, a karácsonyra tervezett nyitás elmaradt a Fő téri korcsolyapályán. A kivitelező szerint extrém időjárási körülmények vannak, ezért kiszámíthatatlan a rendszer működése.

Egyeztetésre hívta a kivitelezőt és a városfejlesztési osztály vezetőjét Áldozó Tamás polgármester ma délelőtt. A városvezető a próbaüzem eddigi tapasztalatairól és a várható nyitás időpontjáról kért tájékoztatást - írja a papa-ma.hu.

Elfújta a szél

Vörös László, a kivitelező Boroszlán Zrt. vezérigazgatója elmondta, az üzembehelyezés megkezdésekor észlelt műszaki hibát rövid idő alatt kijavították. Ez azt jelentette, hogy az egész rendszer – ami közel hétszáz csatlakozás – felülvizsgálatát kellett elvégezni. Az ellenőrzés során kiderült, hogy egyes hűtőkörök nem működtek, ezek javítása megtörtént. A rendszert újratöltötték fagyállóval, légmentesítették és újra kezdték a hűtési folyamatot.
Azóta a pálya gépészeti berendezései folyamatosan működnek és december 23-ára mintegy 2 cm összefüggő jégvastagságot sikerült is elérni. A karácsonykor beálló rendkívüli meleg és a vele együtt érkező erős szél azonban a jégkészítési folyamatot lehetetlenné tette.

Max. plusz 4 fok lehet jégcsináláskor. Ja, és szélcsend

A vezérigazgató arról is tájékoztatta a polgármestert, hogy a kiviteli terveknek megfelelően kialakított jégpálya technológiája arra alkalmas, hogy a már kialakított jégfelületet melegebb – plusz 10 fokos nappali hőmérséklet, szélcsend vagy enyhe szél és szórt napsugárzás esetén – fenntartsa. A jelenlegi extrém időjárási körülmények jégfelület előállítására nem alkalmasak.
A jégfelület előállítása során ugyanis a hűtőfolyadék először áthűti a pálya alépítményét, amire 10-12 fokos csapvizet permeteznek. Ennek a víznek kell egy rétegben átfagynia ahhoz, hogy a következő réteg vizet rá lehessen vinni a felületre. Így a jégkészítés optimális hőmérséklete legfeljebb plusz 4 fok lehet. Melegebb léghőmérséklet esetén a melegebb víz – jelen esetben széllel társulva – a jég felolvadását is eredményezheti, amint az az elmúlt napokban észlelhető is volt. Karácsonykor ugyanis 50-60 km/órás, 10 fokos szél fújt és a hőmérsékleti rekordok is megdőltek.

Vizsgálják, a rendszer milyen gyorsan reagál a hőmérséklet változásaira

Vörös László azt is elmondta, jelenleg vizsgálják, hogy ilyen időjárás mellett a hűtőberendezés teljesítményének módosítása milyen eredménnyel jár, esetleges túlhűtés esetén ugyanis a jég minősége rosszabb lesz és összerepedezhet. A szakemberek azt is vizsgálják, hogy a rendszer milyen gyorsan tud reagálni a hőmérsékleti változásokra, részben ez is indokolta a hűtőgépház Fő téren történő ideiglenes elhelyezését.

Faházaket a szél ellen

Molnár István városfejlesztési osztályvezető arról beszélt, a próbaüzem hosszadalmas folyamat, melynek során a rendszer alap- és finombeállításait kell elvégezni. Próbaüzem alatt a jégpálya már használható, a jégképződést követő három nap után korcsolyázásra alkalmas lehet. Jelenleg az időjárás miatt a pálya megnyitása nem tervezhető. A szakemberek most azon dolgoznak, hogy a rendkívüli időjárási hatásokat mérsékeljék, a levegő hőmérsékletének szabályozása ugyan nem lehetséges, de a szél megfogására újabb faházak kihelyezését tervezik a pálya mellé.

A próbaüzem költségeit a kivitelező fizeti

A jégpálya a Fő tér rehabilitáció részeként készült, a kivitelező végszámláját a próbaüzem lezárását követően egyenlíti ki a város. A kivitelező a próbaüzemmel kapcsolatos költségeit a város felé egyébként nem érvényesítheti.

Címkék: Fő ter, jégpálya

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 14:52, hétfő | Helyi

Kormánytisztviselőre támadt egy 20 éves nő

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 20 éves nővel szemben, aki tavaly nyáron a házuk udvarán helyszíni szemlét tartó kormánytisztviselőre támadt Pápán.

2024. Április 22. 14:00, hétfő | Helyi

A város több pontján szedték a szemetet

A Föld napja alkalmából ma a Pápai Médiacentrum felhívására szedték a város több pontján a szemetet, tegnap pedig a Közösen Pápáért Egyesület aktivistái gyűjtötték össze az eldobált hulladékot a belvárosban.