Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Március 27. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mészárosból partner - Kádár a Nyugat szemével

Mészárosból partner - Kádár a Nyugat szemével

„Butcher of Budapest“ vagyis „Budapest mészárosa“ - ezzel a jelzővel illette a nyugati diplomácia Kádár Jánost egészen 1963-ig, a megtorlások végéig. A Rádió Orienten Kávássy János, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) kutatója és Török Gábor, a PPKE doktorjelöltje elmondta, az amnesztia után a Nyugat máshogy viszonyul a kommunista vezetőhöz, amire reagálva a magyar külpolitika tudatosan épít fel egy újfajta Kádár-képet.

1949-től megszakadnak a nyugati kapcsolatok

A történészek felelevenítették, hogy míg 1945 és '49 között még meglepően jók voltak a magyar-angol kereskedelmi kapcsolatok, addig az 50-es évekre megszűnik az együttműködés. A magyar vezetés bezáratja a British Councilt, a Standard amerikai nagyvállalat angol vezetőjét pedig évekig fogva tartják egy koncepciós per után (Standard-per). Ezek a gazdasági szempontból motivált politikai perek az 50-es évekre az USA-val is elvágták kapcsolatainkat. 1955-ben Rákosi Mátyás ugyan megpróbálta javítani a viszonyt, ám az 56-os események miatt a magyar – amerikai kapcsolatok mélypontjukra süllyedtek, egészen 1963-ig.

Anglia a 60-as évek elején a saját útját kereste. A XX. század elején még a világ negyedét magáénak tudható britek a világháborúkban annyira meggyengültek, hogy Európa felé kellett forduljanak – idézte fel Török Gábor. Évekig próbáltak belépni az Európai Gazdasági Közösségbe, de miután Charles de Gaulle elnök megvétózza azt, Kelet-Európa felé próbálták nyitni piacaikat.

Mindeközben Magyarország külpolitikáját teljes mértékben determinálta Moszkva – szögezte le Kávássy János, aki rámutatott: a kádári külpolitika három korszakára a függés különböző mértéke jellemző. Először, 1956-tól az abszolút szovjet mintakövetés a jellemző; 1963-tól kezdődik a belső életében jóval önállóbb, később „magyar modellként“ emlegetett kádári rendszer kiépítése, amely eredetileg részben a jugoszláv mintát követte volna, végül 1978 után a kommunista vezetés az eladósodással azonos mértékben kezd önállóan nyitni a Nyugat felé.

1963-tól változik meg a Kádár-rendszer megítélése

Kádár nyugaton használatos elnevezése a „butcher of Budapest“ vagyis „Budapest mészárosa“ volt, és ezzel a jelzővel illeték egészen 1963-ig, a megtorlások végéig – emlékeztetett a RETÖRKI kutatója. Az általános politikai amnesztia bevezetéséért cserébe az USA megígérte, hogy leveszi a magyar kérdést az ENSZ napirendjéről. Ennek megtörténte után Amerika máshogy kezd viszonyulni Kádárhoz, amire a magyar külpolitika is reagál és tudatosan felépít egy újfajta Kádár-képet.

A Szent Korona hazatérését aprópénzre váltják

A magyar fél először 1964-ben a vetette fel hivatalosan a Szent Korona visszajuttatásának kérdését. A döntésen 1971-től komolyan gondolkozott az amerikai külpolitika is. Főként azt latolgatták, hogy milyen hatása lesz az amerikai magyarokra és a keleti blokk más országaira. 1977-ben a visszaadás mellett döntöttek. Ekkor Kádár azt mondta, hogy a magyar államiság jelképének visszaadásának jelentőségét nem a szocialista táboron belül, hanem nyugati irányban kell keresni, mert ez a mindennapi kapcsolatokban ott fog a politikában jelentkezni – emelte ki Kávássy. Az ezeréves magyar államiság szimbóluma végül 1978. január 6-án térhetett haza.

Ezzel egy időben Margaret Thatcher lett a nyugati világ első női miniszterelnöke 1979-ben. A nyíltan antikommunista politikusra egy szovjet újság akasztotta a „vaslady” jelzőt – avatott be a doktorjelölt. Úgy vélte az enyhülés ahhoz vezethet, hogy a szovjetek legyőzik az egész Nyugatot. Emiatt a magyarok sem számíthattak pozitív fordulatra az angol-magyar kapcsolatok alakulásában. Azonban az angol külügyminisztérium viszonylagos szabadságából fakadóan mégis fejlődtek a kapcsolatok a két ország között. Az 1980-as évekre Magyarország a kommunista blokk legliberálisabb országa címet vívta ki, „akivel érdemes ápolni a kapcsolatokat”.

A kis hidegháborúban nyit Magyarország a Nyugat felé

A kor két kulcsfogalma közül az egyik az „enyhülés”, ami a hidegháborús fegyverkezés mértékére utalt, álszent módon azt sugallva, hogy az csökken. Ám a valóságban e korszak végére a két nagyhatalom együttesen mintegy 50 ezer nukleáris robbanófejjel rendelkezett. A másik a „kis hidegháború”, ami a két nagyhatalom viszonyában arra utalt, hogy 1979-től rosszabbra fordult a helyzet. 1981-től Ronald Reagan a totális nukleáris leszerelés híveként lépett fel, de tisztában volt vele, hogy ehhez előtte gazdaságilag tönkre kell tennie a Szovjetuniót, hogy annak ne legyen módja a fegyverkezési verseny folytatására.

Az USA és Anglia a 80-as években egyetértettek az Európa lerohanását tervezgető Szovjetunió veszélyességében, olyannyira, hogy 1983 őszén a nyugat-európai parlamentek megszavazták, hogy újabb amerikai fegyvereket telepítsenek Európába. Ebben a feszült helyzetben az egész világ meglepetésére döntött úgy az angol miniszterelnök, hogy Magyarországra látogat. Bár a Szovjetunió le akarta állítani ezt a látogatást, de ekkor sok esetben már csak névleg volt feltétlen szovjethű a magyar külpolitika.

A látogatás és a nyugati kapcsolatok fejlesztése Magyarország számára az eladósodás miatt volt nagyon fontos. A Kádár rendszer ugyanis a 70-es évek világpiaci hitelbőségéből finanszírozta jóléti intézkedéseit. Az évtized végén azonban az olajválság hatására romlottak a cserearányok, a Szovjetunió több árut kért az olajért. Ezzel egy időben a világpiaci kamatlábak is emelkedtek. 1982 tavaszára Magyarország a kamatokat is alig bírta fizetni, az ország a csőd szélére jutott. A Nemzetközi Valutaalaphoz folyamodtunk hitelért, amit a szovjet ellenkezés ellenére Amerika támogatásával el is nyertünk.

Magyarország egy lépéssel a Szovjetunió előtt

Magyarországon a 80-as években felgyorsult a gazdaság átalakítása, amit a Szovjetunióban Gorbacsovhoz kötnek. Margaret Thatcher magyarországi látogatásán érzékelte, hogy vannak kommunista politikusok, akikkel érdemes tárgyalni. Részben ennek folyományaként 1984-ben Angliába invitálták az akkor még PB tag Gorbacsov-ot. 1985-ben, Gorbacsov mint pártfőtitkár Genfben találkozott Reagan elnökkel is. 1985-ben Kádár János is meghívást kap az Amerikai Egyesült Államokba, de jogfolytonossággal oda már Grósz Károly megy 1988 nyarán.

A látogatás viszonzása és részben már a hidegháború lezárásaként 1989-ben George Bush is ellátogatott a régió változásaiban élen járó Lengyelországba és Magyarországra. 1990-ben Margaret Thatcher is újra hazánkba érkezett, tárgyalt Antall Józseffel, az újra szabadon választott miniszterelnökkel és az akkori változások tükrében nagyon pozitív jövőt jósolt Magyarországnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.