Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Január 14. 13:17, kedd | Belföld
Forrás: MNO

Létrejött a balliberális ellenzéki szövetség

Létrejött a balliberális ellenzéki szövetség

Létrejött a balliberális ellenzéki összefogás, amelyben részt vesz az MSZP, az Együtt–PM, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció és a Liberálisok. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke lesz a miniszterelnök-jelölt – jelentette be Gyurcsány. A lista első öt helyén szerepel Gyurcsány, Bajnai és Fodor Gábor is.

Kompromisszumokról, áldozatvállalásról beszélt a bejelentéskor Mesterházy Attila MSZP-elnök, majd hosszasan szólt az európai bérekről, jogállami válságról, konstrukcióról, közös hitről, programharmonizációról, közös cselekvésről. Bizonyítani akarja a választóknak, hogy európai, biztonságos, igazságos, jogállami országot akar teremteni.

– A mai nap véglegessé tettük a konstrukciót. (…) Korrekt, tisztességes, mindenki által támogatott megoldás született. (…) Több szervezettel tárgyaltunk, csak a szocdemekkel nem. Világos helyzetet akarunk teremteni a szavazók számára, hogy pontosan tudják azt, hogy ki az a jelölt, aki a mi céljainkat képviseli. Fontos kiemelni, hogy minden szervezetnek egy célja van: a kormányváltás – mondta Mesterházy.

MSZP-Együtt-DK: 71:22:13

Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor, Szabó Tímea áll a közös lista első öt helyén. A következő tíz helyen szocialista politikusok kapnak helyet. Az Együtt-PM a 16. és a 36. helyet kapta meg, majd még öt pozíciót a negyvenedik és a hatvanadik között. A DK Gyurcsány Ferencen kívül öt politikust nevezhet meg az első hatvanból.

Hetvenegy egyéni választókerületben az MSZP, huszonkét körzetben az Együtt-PM, tizenháromban a Demokratikus Koalíció állít jelöltet az idei parlamenti választáson a baloldali ellenzéki pártok megállapodása alapján. Bajnaiék 9, a szocialisták 4 helyet adtak át Gyurcsánynak. A DK állíthat jelöltet Budapest belvárosában (itt Juhász Péter társelnök lett volna az Együtt-PM jelöltje), a VI-VII. és a XII. kerületben, valamint Kalocsán, Mohácson, Sárbogárdon, Győrben, Berettyóújfaluban, Esztergomban, Szigetszentmiklóson, Kaposváron, Vásárosnaményban és Keszthelyen.

Bajnai: Ez lehetővé teszi a kormányváltást

Amikor visszatértem a politika színpadára, akkor is azt hangsúlyoztam, hogy csak összefogással lehet leváltani az Orbán-kormányt – mondta Bajnai Gordon. Az Együtt–PM Szövetség vezetője hozzátette, hogy munkatársaival másfél éve ezen dolgozik, de most már az utolsó pillanatban voltak ahhoz, hogy a célt megvalósítsák. Nehéz politikai, szervezeti és elvi vitákon vannak túl az összefogás szereplői, ez pedig lehetővé teszi a kormányváltást – zárta beszédét a volt miniszterelnök.

Nagy erényekről beszélt Gyurcsány

Jó megállapodást kötöttünk, amelyet jó szívvel lehet vállalni, amiért teljes erővel lehet dolgozni – kezdte beszédét Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke úgy fogalmazott: ez nem három párt megállapodása, hanem a széles és sokszínű demokratikus ellenzéké. Gyurcsány azt mondta: a megállapodás nagy erénye, hogy csatlakozni tudott a Liberális párt. Hozzátette: örül neki, hogy Kuncze Gábor egykori SZDSZ-elnök egyéniben elindul „a mi jelöltünkként és a DK tagjaként fog működni”. Mesterházy Attila kiváló vezetője lesz ennek a listának, ő lesz a kampány arca, a miniszterelnök-jelölt – közölte a DK elnöke.

Gyurcsány nem kér bocsánatot 2006-ért

Vitánk nem a múltról, hanem a jövőről szól – mondta. A DK elnök jelezte, hogy véleménykülönbségeik ellenére az összefogás valamennyi szereplője, igazodik a közös állásponthoz, és fegyelmezetten a közös többség ajánlatát kínálja majd a választóknak. Nem tesszük az összes terhet a miniszterelnök-jelölt vállára, ezért kemény kampányba kezdünk, mintha önállóan indulnánk, mondta Gyurcsány.

Nem válaszolt arra a kérdésre, hogy bocsánatot kérne-e a 2006-os rendőrattak áldozataitól. A kettős állampolgárságról viszont úgy fogalmazott: tiszteletben tartja az MSZP álláspontját a kérdésben, amelyben eltér a véleményük, az Együtt–PM szövetség álláspontjával együtt ők többséggel rendelkeznek „ezért a kampányban nem nyitjuk ki ezt a kérdést”.

„Okos enged...”

Bajnai kérdésre válaszolva azt mondta, részt vesz az összefogásban, nem vonja ki magát. Nem titkolta, voltak viták Gyurcsány listára kerülése körül, de nem mentek el a személyeskedésig, mint érzékeltette. „Úgy döntöttünk, az okos enged”, fogalmazott, de az ismert szólást nem fejezte be. Mesterházy elmondta, az öt első helyen a jelölőszervezet vezetői szerepelnek majd, tehát az Index által előzetesen kiszivárogtatott lista.

Erről nem beszélt Jávor

Jávor Benedek (PM-társelnök) nehéznek nevezte a lezárult tárgyalásokat, a kormányváltást alapvető célnak nevezte minden más cél esetleges megvalósulása előtt. Szidalmazta a választási rendszert, szerinte nem teszi lehetővé, hogy a sokszínű baloldali paletta legyőzze a kormányoldalt.

A korábbi kritikáit fenntartja, ami a 2002–2010 közötti kormányzás részleteit illeti a kétharmadhoz vezető úton, de részleteket nem említett erről. A létező kormányt csak a létező ellenzék tudja leváltani – fogalmazott Jávor, aki szerint tanulni kell mindabból, ami Orbán Viktor kétharmadát eredményezte.

Gyurcsánnyal, Kuncze Gáborral, Fodor Gáborral hogyan lesz korszakváltás? Hangzott a kérdés Bajnai Gordonhoz a Hír TV tudósítójától. A volt kormányfő azt mondta, először el kell távolítani az Orbán-kormányt. Az Együtt–PM feladata, hogy a korszakváltás garanciáját érvényre juttassa. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a választók tömegei elutasítanak egy olyan listát, amin Gyurcsány szerepel, holott előzőleg még jelezték, egy kérdésre lehetőség van.

Ilyen forgatókönyv is volt

Korábban az Index számolt be a Mesterházy-Bajnai-Gyurcsány-Fodor-Szabó Tímea sorrendről. Mint kedd délelőtt megírtuk, a választók jelentős része nem szavazna egy Gyurcsány Ferenc nevét is tartalmazó listára. Korábban létezett olyan forgatókönyv is, amely szerint Bajnai végül nem ült volna be a parlamentbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk