Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. November 22. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Közzétették a Philae landolásának hangfelvételét

Közzétették a Philae landolásának hangfelvételét

A Német Űrügynökség (DLR) honlapján közzétette holnapján a Philae landolásának hangfelvételét. 'Egy rövid, de jelentős zörgés' - értékelték a kutatók csütörtöki sajtótájékoztatójukon a hangot, amelyet a Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége keltett, amint múlt héten elérte a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszínét.

Klaus Seidensticker, a DLR kutatója azt vélte kihallani a zajból, hogy a minilabor először egy több centiméter vastag puha réteget ért el, majd néhány milliszekundummal később lábai egy kemény, talán jeges felületet értek el.

A tudós kiemelte: a hangfelvétel egy üstökös és egy ember alkotta objektum első találkozását örökíti meg.

A csütörtöki darmstadti sajtótájékoztatón Paolo Ferri, az Európai Űrügynökség (ESA) misszióvezetője arról számolt be, hogy a Rosetta következő manővereként január végén 5 kilométerre megközelíti az üstököst, és közeli képeket készít róla. Az üstökös pályája ezután úgy alakul, hogy augusztusban nagyon közel kerül a Naphoz.

Az 1,2 milliárd eurós összköltségű projekt célja, hogy a tudósok megismerjék a Naprendszer születésének titkait. További feladat megfigyelni, miként aktiválódik az üstökös a Naphoz közeledve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.