Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Április 17. 20:43, péntek | Helyi

Közös testvérvárosi nyilatkozat Kovásznáért

Közös testvérvárosi nyilatkozat Kovásznáért

A háromszéki Kovászna három magyarországi testvértelepülése (Pápa, Gyula, Balatonfüred, Nagykanizsa) polgármestereinek közös nyilatkozata.

Aggodalommal követjük figyelemmel Magyarországról azokat a kovásznai eseményeket, amik alkalmasak arra, hogy a városban évszázadok óta együtt élő székely és román közösségek közötti békességet megmérgezzék. Mi az elmúlt évtizedekben egy olyan Kovásznát és olyan Háromszéket ismertünk meg, ahol a természeti környezeten, a tapintható történelmen túl egyaránt érték Kőrösi Csoma Sándor öröksége és a románok hagyományos csobán lakodalma is. A mi városaink mindig örömmel fogadták és várják ezentúl is a Kovásznáról érkező vendégeket, legyenek bár magyarok vagy románok. Arra hívjuk fel a kovásznai közélet valamennyi szereplőjét, hogy minden erejükkel a két nemzeti közösség békés egymás mellett élését, a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést, a szerzett jogok méltányos elismerését szolgálják tisztelve a történelmi múlt valóságát, valós értékeit. A kovásznai magyar közösség provokálása nem vezet sehova, éppen ezért a román hatóságokat pedig arra biztatjuk, hogy a hatalmi gőg és arrogancia helyett inkább abban vállaljanak szerepet, hogy a háromszéki városnak több lehetőség jusson adottságainak kiaknázására, gazdagságának megmutatására – valamennyi – székely és román – kovásznai boldogulására!

A méltányos rendezés reményében Kovászna magyarországi testvérvárosainak nevében:

Dr. Áldozó Tamás Dr. Görgényi Ernő Dr. Bóka István
polgármester polgármester polgármester
Pápa Gyula Balatonfüred

Dénes Sándor Forján Zsolt
polgármester polgármester
Nagykanizsa Csenger

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.