Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. December 14. 08:16, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Közös fellépés az Elfeledett szomszédainkért!

Közös fellépés az Elfeledett szomszédainkért!

Politikai pártok, egyházak, szervezetek képviselői és magánszemélyek közösen mondták ki, ebből elég! A kerekasztal-beszélgetésen közös nyilatkozatot fogalmaztak meg, melyhez bárki csatlakozhat az interneten.

Mint ahogy arról portálunk több cikke is beszámolt, nagy port kavart Orbán Imre, a Jobbik pápai elnökének azon nyílt levele, melyben a pápai zsinagógában helyet kapó "Elfeledett szomszédaink" című kiállítást és annak tárlatvezetőit támadta történelemhamisítással. Dr. Áldozó Tamás polgármester és Grőber Attila, az MSZP pápai elnöke ennek a támadásnak és az ezt övező ideológiának kívánt gátat szabni azzal, hogy közösen állnak ki ellene. Kerekasztal-beszélgetésre hívták a pápai politikai pártok, egyházak és egyéb szervezetek vezetőit annak szemléltetésére, hogy az effajta megnyilvánulások ellenzői vannak többségben.

- Eljött az idő, amikor ki kell állnunk és azt kell mondanunk, elég, nekünk erre nincs szükségünk. Habár sokan különböző politikai pártokhoz tartozunk, a közélet aktuális kérdéseiben más-más ideológiát képviselünk, de az mindenképpen összeköt bennünket pártra, vallásra, életkorra, nemre való tekintet nélkül, hogy úgy érezzük, fel kell emelnünk a szavunkat - mondta bevezetőjében Áldozó Tamás, majd felolvasta a Grőber Attilával közösen megfogalmazott nyilatkozatot.

Grőber Attila úgy fogalmazott, hogy aki azzal vádolja Pápa városának egyik kiállítását, hogy történelmet hamisít, az nem csak a tárlatot vádolja, hanem az egész várost. Szerinte a zsinagógában lévő kiállítás három tényt állít: Pápán éltek zsidók, tettek a városért és haláltáborokban haltak meg.

A kerekasztal-beszélgetésen felszólalt még Mód Károlyné, a DK képviseletében, aki szerint az oktatásban nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a holokauszt tanítására, valamint annak elfogadtatására törekedni, hogy a zsidók deportálása is része a magyar történelemnek.

Politzer Sándor, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke és Jabronka Richárd, az MSZP alelnöke arra világítottak rá, hogy a közbeszédben és internetes fórumokon egyre többen vállalják fel antiszemita nézeteiket.

A beszélgetésen felszólalt még többek között Unger Tamás alpolgármester, Szirbek Rita szocialista önkormányzati képviselő,Polgárdi Sándor evangélikus esperes,Ortutay Gábor, a Hit Gyülekezete lelkésze, valamint Boncz Zoltán, baptista lelkész.

A kerekasztal-beszélgetés végén a jelenlévők aláírták közös nyilatkozatukat és mindenkit arra kértek, tegyék meg ugyanezt az interneten. Küldjék el nevüket a nyilatkozat.papa@gmail.com e-mail címre, így csatlakozzanak az antiszemitizmus ellen.

Íme a nyilatkozat szövege:

Nyilatkozat magunkért

Pápa város polgáraiként, szűkebb pátriánkat, annak gazdag múltját, értékrendjét megbecsülő és tisztelő emberként kötelességünk elutasítani minden olyan kijelentést, tettet, ami a múlt tagadására, annak meghamisítására irányul. Nem mehetünk el szó nélkül a város köztiszteletnek örvendő oktatási intézményeinek pedagógiai programját, a pedagógusok és az intézményvezető munkáját megkérdőjelező nemtelen támadás mellett sem.

Büszkék vagyunk arra, hogy olyan városban élhetünk, amely az elmúlt évszázadok során gazdag kulturális és épített örökséget hagyott ránk, s ahol számos nagyszerű ember kapott első útmutatót későbbi sikereihez a tudomány, a kultúra, a közélet terén.

Tiszteljük Pápa minden polgárát, aki tett a városért, aki hozzájárult a város fejlődéséhez, gazdagodásához és megőrizzük őket emlékezetünkben. Mint ahogy minden meghurcolt, elüldözött, meggyilkolt polgár emlékét is megőrizzük. Mert voltak idők, amikor a pápaiak nagy közösségét megcsonkították, és a város nem tudta megvédeni őket: szomszéd a szomszédot, pápai a pápait, magyar a magyart.

Fogjunk össze, mutassuk meg, hogy mi, akik tiszteljük egymás vallási, származási, kulturális vagy nemzeti identitását, mi, akik közösen szeretnénk minden tőlünk telhetőt megtenni a magyar nemzet sikeres jövőjéért, mi, akik példaként szeretnénk majd állni az eljövendő generációk előtt, MI vagyunk a többség és együtt állunk ki a múltunk, a jelenünk, a jövőnk, az értékeink, a pápai polgárok védelme mellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.