Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Április 01. 13:08, szerda | Helyi

Könnyed, barokk zenei időutazás Velencébe, Londonba és Lipcsébe

Könnyed, barokk zenei időutazás Velencébe, Londonba és Lipcsébe

Rákász Gergely ad koncertet április 14-én Pápán, a Református templomban.

Az orgonaművész15 évesen adta első hangversenyét, tanult és koncertezett az Egyesült Államokban, de 2005 óta újra Magyarországon él. Hangversenyei mindig friss látásmódot mutatnak a klasszikus zenében. Olyan könnyedséggel kedvelteti meg a műfajt bárkivel, mint ahogy Gordon Ramsay főz. Látványkoncertek, tematikus koncertek, zenetörténeti időutazások, rádióműsor és egy Klasszikus Iskolaprogram kapcsolódnak a nevéhez. Szülővárosa Győr Kulturális nagykövete és Templomos lovag.

A barokk kor nagymestere Johann Sebastian Bach idén 330 éve született. Kortársai Vivaldi, Händel, Pachelbel, mind jóravaló úriemberek voltak, ki az egyház, ki főnemesek, ki leginkább önmaga szolgálatában. Volt köztük pap, aki mellkasi fájdalmakra panaszkodott, hogy ne kelljen miséznie és komponálhasson. Volt nagyvállalkozó, aki az ujjai köré csavarta a zenei életet, királyostól, és úgy érezte a divat trendjeit, mint manapság Lady Gaga. Volt, aki üzleti vacsorákat adott, de a vendégeinek a rosszabbik borát szolgálta fel, míg ő a jobbikat iszogatta egyedül a konyhában. Volt, aki már életében a tengerentúlon is ismert volt, aki 20 gyermeket nemzett, akit szobafogságra ítéltek, és olyan, aki kilógatott egy szoprán énekest az ablakon. De vajon ki kicsoda? Így mesél Rákász Gergely tavaszi turnéja szereplőiről, aki évek óta ismerős zeneműveket, klasszikusokat tesz még érdekesebbé a fiatalok számára, miközben hangversenyein a felnőtteket is szívesen vezeti a komolyzenei klasszikusok kulisszái mögé személyes hangulatú kommentárjaival.

„Izgalmas műsorral készülök, de művészi szempontból nagyon fontos, hogy mindig értéket közvetítsünk, még akkor is, ha azt könnyedén tesszük. – folytatja. Az egyik oldalról összekacsinthatunk a közönséggel egy érdekes történet kapcsán, de úgy vélem akkor van értelme bármit is létrehozni, ha a résztvevő attól a lelkében épül. Mind a közönség, mind az előadó. Éreznünk kell emberi mivoltunk súlyát egy-egy remekmű tükrében. Embernek lenni rang, ami nem arról szól, hogy kiérdemeltük a gyakori és jó ennivalót, illetve a folyamatos TV adást. Az Emberi rang akkor jár, ha kapcsolatunk van Rembrandttal, Vivaldival, és azzal az ismeretlennel, aki az első képet felfestette egy barlang falára. S miközben a törzs zöme természetesen azt vitatta, hogy elég nagy volt-e a zsákmány aznap, vagy, hogy szőrösebb-e ez a mamut, mint a múlt heti volt, valaki más odaállt a kép elé és azt mondta, hogy ez szép. Ez a kapcsolat emel bennünket emberi rangra. Az, hogy ápoljuk magunkban az örökséget, amely mindenkié. Az emberiségé. Épp ezért nem is szórakozni hívom a hallgatóimat a koncertre, hanem feltöltődni. Valamirevaló ember, nem szórja szét magát – milyen szép a magyar nyelv – hanem töltekezik.„Így a Tavaszi Orgonaverseny Sorozatban jól megfér egymással a repertoárban Vivaldi bohém Tavasza a Négy Évszakból és Bach mesterműve a c-moll Passacaglia és Fúga, vagy a legendás d-moll Toccata és Fúga és a Vízi zene.

Április 14. Kedd 19 óra Pápa, Református Templom, Március 15. tér
Jegyelővétel: A JMSZK pénztárában 14-18 óráig, Erzsébet liget 1. Tel: 89/313-905

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.

2024. Április 24. 12:46, szerda | Helyi

Dr. Czumbil Norbert nyerte a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj regionális különdíját

A jelenleg Csornán praktizáló neurológus jótékonysági célra ajánlotta fel a díjjal járó pénzjutalmat, amelyből pápai szervezet is részesült.

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.