Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Március 02. 07:48, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

KAMERA RÖGZÍTETTE NYEMCOV LELÖVÉSÉT - EGYRE TÖBB A KÉRDŐJEL

KAMERA RÖGZÍTETTE NYEMCOV LELÖVÉSÉT - EGYRE TÖBB A KÉRDŐJEL

Egy utcai térfigyelő kamera rögzítette Borisz Nyemcov vezető orosz ellenzéki megölésének pillanatait, de a felvétel ellentmond a rendőrség előzetes feltételezésének.

A videó, amelyet a TV Centr orosz televíziós csatorna mutatott be elsőként szombat késő este, azt sugallja, hogy a gyilkosságot percre pontosan eltervezték. A rendőrség feltételezésével ellentétben az elkövető nem egy gépkocsiból nyitott tüzet a politikusra, hanem valószínűleg lesben állt, és a gyilkosság után autóval menekült el.

A felvételen, ha homályosan is, de látszik, hogy moszkvai idő szerint éjjel fél tizenkettőkor két ember sétál a Kreml lábától a Bolotnaja tér felé vezető Bolsoj Zamoszkvoreckij híd gyalogosoknak kialakított részén. Az úton egy hóeltakarító jármű közeledik feléjük, amely épp akkor érkezik a pár mellé, amikor feltételezhetően a gyilkosság történt. A köztisztasági gépkocsi eltakarja a kamera elől a lövés pillanatát, és csak azt látni, hogy egy férfi kifut a hóeltakarító mögül, és beszáll egy érkező személyautóba.

Az utcai térfigyelő kamera által rögzítettek szerint a hóeltakarító jármű ezt követően néhány méterre a tett helyszínétől megállt, és csak egy ember, valószínűsíthetően Nyemcov partnerének alakja látható, amint odamegy a köztisztasági gépkocsi sofőrjéhez.

Mindez alátámasztja azokat a korábbi feltételezéseket, melyek szerint a gyilkosság mögött maga Nyemcov partnere áll. (Kovaljov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt vezetője az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélte, hogy az orosz Szolidaritás mozgalom és az RPR Parnasz párt társelnökének megölését a hatóságok nagy valószínűséggel ki fogják deríteni. Ezt azzal indokolta, hogy igen ritka, amikor egy bérgyilkosságnak van tanúja. Hasonló esetekben megölik a tanút, vagy olyan pillanatot választanak ki a gyilkosságra, amikor az áldozat egyedül van. Kovaljov szerint mindez alátámasztja, hogy Nyemcov megölésének hátterében maga a tanú, az ukrán modell állhatott.)

Több gyalogos, valamint személyautó is elhalad a feltételezhetően akkor már halott Nyemcov mellett, de csak fél tizenkettő után 5, illetve 7 perccel állnak meg az első személyautók egy pillanatra a járdánál, de aztán gyorsan távoznak. Azt is lehet látni, hogy két férfi elfut a híd alá. Ezt követően a hóeltakarító gépkocsi tovább halad, és 23 óra 42 perckor megjelenik az első rendőrautó. Ekkor tér vissza a két férfi, aki korábban elfutott.

A TV Centrnek szakértők azt mondták, hogy a Bolsoj Zamoszkvoreckij híd "nem a legideálisabb hely" volt a gyilkossághoz. A profi gyilkosok nem szeretnek olyan helyszíneken "dolgozni, ahol több ember megfordul, de a bűncselekmény végrehajtása megtervezettnek tűnik".

A gyilkos feltételezhetően a híd alatt bújt meg, és ott várta be Borisz Nyemcovot - hangzott el a tévében.

Szombat hajnalban az orosz rendőrség illetékese azt közölte, hogy egy fehér személygépkocsiból lőtték le az ellenzéki politikust, akit négy lövedék eltalált, és a helyszínen meghalt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).