Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Március 27. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hamarosan 10 százalék alatti lehet az szja?

Hamarosan 10 százalék alatti lehet az szja?

Kiemelt jelentőségű a foglalkoztatás szempontjából, hogy tovább csökkenjenek a munkát terhelő adók, az egy számjegyű szja biztosan látótávolságban van – mondta a Kossuth Rádióban Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár. Az áfáról Orbán Gábor azt mondta, arról már kevésbé van meggyőződve, hogy a csökkentés közvetlen növekedési hatása ebben az esetben is pozitív lehet.

Az államtitkár szerint a legnagyobb meglepetés, illetve pozitív elmozdulás a fogyasztásban, a lakáspiacon és talán az uniós pénzek felhasználásának hatékonyságában történt. Tavaly tavasszal vagy akár csak fél évvel ezelőtt például még senki nem mert mérget venni arra, hogy 2014-ben valóban bekövetkezett a lakáspiaci fordulat. Ma már azonban az adatok – így az építőipari statisztikák vagy az árak alakulása – azt tanúsítják, hogy a fordulat bekövetkezett. Ez hihetetlenül fontos a beruházások szempontjából, amelyek közül leginkább az ingatlanpiaci szegmens hiányzott az elmúlt hét-nyolc évben. Orbán Gábor szerint az építők ma már látnak perspektívát a lakáspiaci folyamatokban, ezért mernek beruházni – tette hozzá.

Orbán Gábor szerint a fogyasztásról is elmondható, hogy a korábban gondoltnál erősebb lábakon áll, amiben idén nagyon sokat segít a banki elszámoltatás, valamint az olaj és így az üzemanyag árának csökkenése. Ezeknek köszönhetően több marad az emberek zsebében, valamint a reálbérek is szépen alakulnak, aminek kapcsán az államtitkár megjegyezte, hogy az utóbbi időben nem volt infláció.

Az NGM tisztségviselője azt is megemlítette, hogy a hitelfelvételt illetően továbbra is óvatosak az emberek, ami nem is baj, hogy így van. Hangoztatta, amellett, hogy élénknek mondható a fogyasztás is, a magyarországi növekedés egyensúlyi pályán van. Annak oka, hogy a lakossági kölcsönfelvétel nem futott fel, az, hogy az elmúlt tíz évben a bankrendszer túlhitelezte a gazdaságot, amihez részben szabályozási problémák vezettek. A fogyasztás bővülését tehát a vagyoni helyzet javulása, az egyre több munkahely, a növekvő jövedelmek teszik lehetővé. Az emberek nem olyan pénzt költenek el, ami nem is volt – fogalmazta meg.

Arra a riporteri kérdésre, hogy a gazdasági növekedés eredményeként látótávolságban van-e az általános forgalmi adó (áfa) csökkentése vagy egy számjegyű személyi jövedelemadó (szja), Orbán Gábor azt válaszolta, utóbbi esetében mindenképpen igen a válasz. Az egy számjegyű szja biztosan látótávolságban van, de egy évnél azért tovább kell tekinteni. Hangoztatta, a munkát terhelő adók jelentősen csökkentek az elmúlt öt évben, de még nem eléggé. A költségvetési mozgástér nem tette lehetővé, hogy ezek az adók tovább csökkenjenek, márpedig ez törekvés a foglalkoztatás szempontjából kiemelt jelentőségű. Ezen az úton tovább kell haladni – fogalmazta meg.

Az áfáról Orbán Gábor azt mondta, arról már kevésbé van meggyőződve, hogy a csökkentés közvetlen növekedési hatása ebben az esetben is pozitív lehet. Hozzátette: az biztos, hogy az áfacsalás részben azért elterjedt, mert magas az áfakulcs, de ez ellen a tapasztalatok szerint az online pénztárgépekkel és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerrel (ekáer) „nagyon jól fel lehet venni a kesztyűt”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.