Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Szeptember 25. 18:09, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Grőber Attila megvédte nyilatkozatát

Grőber Attila megvédte nyilatkozatát

Tovább folytatódik az a "számháború", melyet Unger Tamás alpolgármester és Grőber Attila baloldali polgármester-jelölt vív egymással.

Grőber Attila előrevetítette, nem bűvészkedik a számokkal, azokat a jogszabályoknak megfelelően használja, nem pedig aszerint, hogy azok számára kedvezőek, vagy nem. Továbbá megfelelő adatokból megfelelő következtetéseket igyekszik levonni, nem pedig olyanokat, melyek lehetetlenek. Ezeket az elveket másoltól is elvárja.

A baloldali polgármester-jelölt elmondta, eddigi állítása nem voltozott, vagyis hogy 2010 és 2013 között a jogszabályok szerint befizetett iparűzési adó 4,6 százalékkal nőtt. - Az iparűzési adót minden év december 31-ig kell feltölteni. Az általam készített táblázatban látszik (A Polgármesteri Hivatal adócsoportjától származó adatok szerint - a szerk.) hogy az IPA 2010-ben 988 millió, 2011-ben 938 millió, 2012-ben 1,059 milliárd, 2013-ban pedig 1,033 milliárd forint volt. Ezek a tények. Aki ezzel szembeni állítást fogalmaz meg, az játszadozik a számokkal. Arra pedig gondolni sem merek, hogy később befizetett iparűzési adót több évben is figyelembe vesznek - fogalmazott Grőber Attila.(Unger Tamás által bemutatott táblázaton a 2013-as évre 1,18 milliárd forint szerepel - a szerk.).

A polgármester-jelölt úgy fogalmazott, hogy "ha állítanak valamit, legalább ugyanazt állítsák mindig" - utalva arra, hogy az alpolgármester által előterjesztett Pápa Város Gazdaságfejlesztési Stratégiájában 2009-től kezdve folyamatos, 10-11%-os pápai gazdasági növekedésről írnak. Ezzel szemben Unger Tamás tegnapi sajtótájékoztatóján már 6-7%-ról beszélt.

Grőber Attila hozzátette, 2012-ben valóban látható egy jelentős növekedés az iparűzési adó bevételeiben, ám véleménye szerint ez négy tényezőre vezethető vissza. A gazdaság növekedésének, új adózók megjelenésének (1175 új adózót vontak be 2012-ben az adóalanyok körébe, ez 16 millió forint bevételt jelent). 2012-ben megváltoztak az IPA fizetésének feltételei, mely szintén hozzájárult a bevételek növekedéséhez. Továbbá elmaradt adóbevételek behajtásából is származhat növekmény.

A jelölt szerint szívesen vitatkozik arról, hogy ki alkalmas a gazdasági bizottság vezetésére, de Grőber Attila azt javasolja az alpolgármesternek, hogy először a saját háza táján söpörjön. - Az elmúlt időszak nehézségei ellenére van olyan fideszes képviselőtársam, aki ebben a négy évben mindössze kétszer szólt hozzá a képviselő-testületi üléseken - mondta Grőber Attila. A politikus hozzátette, áll a további viták elé, akár személyesen is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.