Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. November 20. 12:51, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Ferenc pápa: a javak igazságos elosztása és a szolidaritás számolhatja fel az éhezést

Ferenc pápa: a javak igazságos elosztása és a szolidaritás számolhatja fel az éhezést

A bolygónkon rendelkezésére álló javak igazságos elosztására és szolidaritásra sürgette a nemzetközi közösséget csütörtökön Ferenc pápa, aki az éhezők megsegítésével kapcsolatban szólalt fel az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) II. Táplálkozási Világkonferenciáján Rómában.

Ferenc pápa mindenekelőtt testvériséget szorgalmazott a szavait hallgató több mint 170 ország képviselőitől. "A szolidaritás szó eltűnt a szótárunkból" - fogalmazott az egyházfő. Azt mondta: a világban elegendő a táplálék, mégsem jut mindenki ételhez, holott van, ahol a szemétbe kerül a felesleges élelmiszer.
A pápa szerint az éhezés és alultápláltság elleni küzdelmet a piac diktálta előnyök és a haszon uralma akadályozza, amelyek az ételt minden más árúval egyenlővé tették, és alárendelték a pénzügyi spekulációnak. A megoldáshoz a "gyakorlatban kell megvalósítani a javak igazságos elosztását" - hangoztatta Ferenc pápa.
A II. Táplálkozási Világkonferencia egyik fő témája az éhezés volt. A rendezvényen a FAO római székházában két napon át állam- és kormányfők, magas szintű delegációk, nemzetközi szervezetek és civil csoportok tanácskoztak.
Az egyházfő beszédében arról is beszélt, hogy a pénzért árult ivóvíz háborúkat robbant ki, a természeti erőforrások korlátlan kizsákmányolása pedig bolygónk bosszújához vezethet. "Isten mindig megbocsát, az emberek néha, a természet soha" - jegyezte meg Ferenc pápa.
Hangsúlyozta, hogy az államok sorsa ma is szorosan kötődik egymáshoz, még akkor is, "ha olyan korban élünk, amelyben a nemzeteket a kölcsönös gyanú pusztítja, és ez fegyveres és gazdasági agresszióvá változik, amely még jobban kirekeszti azokat, akik eddig is ki voltak közösítve". Ferenc pápa beszédében arra is kitért, hogy szerinte "a nemzeti érdekeket gyakran szűk hatalmi csoportok befolyásolják".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt