Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Április 21. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Feldman: A takarmány is legyen GMO-mentes

Feldman: A takarmány is legyen GMO-mentes

Fontos cél, hogy az állatok is genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes takarmányt kaphassanak - erről a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára beszélt az M1 műsorában. Feldman Zsolt emlékeztetett, a növénytermesztés, a vetőmaghasználat területén már sikerült elérni, hogy az európai uniós tagországok maguk dönthessenek arról, akarnak-e a területükön GMO-kat termeszteni vagy sem.

A következő kihívás szerinte a takarmányozás és az élelmiszerek kérdése. Kifejtette: Európa és benne Magyarország az állattenyésztés, a takarmányozás területén erősen fehérjefüggő, ami azt jelenti, hogy Európa nem termel annyi fehérjét, fehérjenövényt, amennyit az állatok megkívánnak, ezért be kell hozni, ami, főleg a tengerentúlról, genetikailag módosított szója, szójadara.

A cél, hogy az állatok is GMO-mentes takarmányt kaphassanak - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Feldman Zsolt elmondta, hogy Magyarország évente csaknem félmillió tonna olyan különböző szójatakarmányt importál, amely 'nem feltétlenül GMO-mentes'. Magyarország is tud azonban fehérjenövényeket előállítani, a magyar gazdálkodóknak pedig az idei évtől többlettámogatást biztosítanak, ha szóját vagy más fehérjenövényt akarnak termelni. A helyettes államtitkár szerint jó öntözéssel és a klimatikus feltételekkel háromszorosára növelhető a magyarországi szójatermő-terület.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.