Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. December 20. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyre kevesebben dolgoznak a bankoknál

Egyre kevesebben dolgoznak a bankoknál

Lassan, de szinte folyamatosan apadt az alkalmazotti létszám a hitelintézeti szektorban az elmúlt öt évben. A legnagyobb létszámcsökkenést a nagybankok és a szövetkezeti hitelintézetek szenvedték el: viszont a szakosított és állami bankoknál több az alkalmazott.

Újabb ötszáz alkalmazottal csökkent idén az átlagos állományi létszám a hitelintézeti szektorban: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint szeptember végén valamivel több mint 38 ezren dolgoztak a bankoknál és szövetkezeti hitelintézeteknél. A nagyjából 1,3 százalékos, kilenchavi csökkenés persze nem nevezhető drámai mértékűnek, ám az elmúlt öt évben szinte folyamatosan apadt az alkalmazottak száma, és majdnem pontosan kétezer ember tűnt el a rendszerből.

Az egyes pénzügyi szolgáltatókat viszont nem érintette egyformán a lészámcsökkenés, sőt, vannak területek, ahol pont ellentétes irányú folyamatok zajlanak. A legnagyobb vesztesnek a szövetkezeti hitelintézeti szektor tekinthető, ahol csak az idén 580 fővel apadt a dolgozói létszám, ezzel éppen hétezer alá esett. Az öt évre visszatekintő kép sem sokkal biztatóbb: 2009 végén ugyanis még majdnem 8600-an dolgoztak a szövetkezeti hitelintézeteknél, és ez az állomány ez idő alatt majdnem ötödével csökkent. Ebben nyilván szerepet játszhatott a szektorban végbement koncentráció, illetve egyes szereplők eltűnése is. Nem meglepő módon a másik, rosszul járt csoportot a nagybankok jelentik: azoknál hozzávetőlegesen 25200 ember dolgozott a harmadik negyedévben Magyarországon, amely 560 fős csökkenést jelent az év végéhez viszonyítva. Ráadásul 2009-ben még majdnem 27 ezren dolgoztak a legnagyobb szereplőknél, így itt is nagyon jelentős, 6,5 százalékos az öt évre visszatekintő létszámcsökkenés - olvasható a vg.hu-n

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére