Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Szeptember 19. 17:38, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Egyeztettek a felek a magyar-cigány együttélési problémákról

Egyeztettek a felek a magyar-cigány együttélési problémákról

Az egyeztetésen részt vett a pápai városvezetés, a Jobbik, valamint a rendőrség. Roma vezetők csak magánemberként voltak jelen, a Pápai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat távol maradt.

Korábban Orbán Imre, a Jobbik helyi elnöke kezdeményezte az egyeztetést, mivel szerinte számos probléma alakult ki a cigányság és a magyarok között Pápán. A megkeresésre dr. Áldozó Tamás polgármester pozitívan reagált, csupán azt jelölte meg feltételként, hogy ezen az egyeztetésen mindkét közösség képviselői legyenek jelen. A megbeszélés elején a polgármester meglepődésének adott hangot, hogy a Pápai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat úgy döntött, nem vesz részt a tanácskozáson és nem foglalja el a számára fenntartott helyet. - A kisebbségi önkormányzat ezzel azt üzeni, hogy nincs mondanivalója és a fennálló problémák súlyosbodásában érdekelt - mondta.

A megbeszélésre nyilvános fórumon került sor szerdán délután a Városháza nagytermében. A tanácskozás parlamentáris keretek között zajlott, a polgármester moderálásával. 5 napirendi pontot tárgyaltak. Először egy benyújtás előtt álló önkormányzati pályázat anyagának ismertetésére került sor. A projekt témája a komplex humán szolgáltatás hozzáférés biztosítása volt. Ezt követően aVeszprém Megyei Rendőr-főkapitányság már futó projektjét mutatta be Szappan Csaba rendőrkapitány, melyben együttműködő partnerként vesz részt Pápa Város Önkormányzata és a Pápai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat is. A projekt fő célterülete a Rigó lakótelep és az ott előforduló problémák megoldására tett javaslatok gyakorlatba való átültetése.

A rendezvény harmadik napirendi pontjában a pápai közbiztonság helyzetéről tartott tájékoztatót Szappan Csaba. A beszámolóban felsorolt statisztikai adatokból kiderült, hogy az idei évben nem gyarapodott a feljelentések, illetve a bűnügyek száma városunkban, továbbá az is, hogy a Jobbik által kritikus területeknek nevezett városrészeken sem magasabb az elkövetések száma, mint a város egyéb pontjain (kivéve a Celli útat a két hipermarket miatt). A rendőrkapitány szerint gerjesztett feszültség miatt erősödtek fel az indulatok városunkban. - A legnagyobb csúsztatás az, amikor azt mondják, hogy a rendőrség bizonyos esetekben nem jár el kellőképpen - mondta.

Szappan Csaba hozzátette, hogy az elmúlt hetekben tapasztalható feszültség miatt megnövelték a járőrök számát, sőt készenléti rendőrökkel is kiegészülve járják az utcákat a legitim erőszak érvényesítői. Ennek nyomán látványosan visszaesett a bejelentések száma, melyek nagy része szemetelés és hangoskodás miatt érkezett a kapitányságra. A rendőrkapitány szerint azonban a problémát ezzel csak rövid távon lehet megoldani.

Grőber Attila MSZP-s önkormányzati képviselő azzal a kérdéssel fordult Szappan Csabához, hogy a pápai rendőrség vezet-e statisztikát arról, mely közösséghez tartozók követik el a bűncselekményeket. A politikus ugyanis nem ismer olyan kimutatást, mely szerint a roma származásúak több bűncselekményt követnének el, mint mások. A rendőrkapitány válaszában elmondta, a rendőrség nem vezethet és nem is vezet ilyen statisztikákat.

Erőss Bulcsú Jobbikos képviselő pártja sikerének nevezte, hogy a rendőrség megnövelte jelenlétét az érintett területeken, de a hosszútávú megoldást ő sem ebben látja.

Kozák János - aki a kisebbségi önkormányzat tagja, ám magánemberként vett részt a fórumon - azt a kérdést tette fel, hogy miért kellene megkülönböztetni a bűnelkövetőket származás alapján. Ifj. Kozák János szerint is a bűnt kellene elítélni és nem az elkövető fajtáját taglalni, ezzel ugyanis csak tovább éleződik a társadalmon belüli feszültség.

Orbán Imre, a Jobbik pápai elnöke, a fórum kezdeményezője megdöbbenésének adott hangot annak, hogy aPVCNÖnem vesz részt az egyeztetésen. Elmondta, hogy pártja nevében támogatja az ismertetett projekteket, ám szerinte a cigányság felzárkóztatása csak abban az esetben valósulhat meg, amennyiben ők is ezt szeretnék és tesznek is ezért. A politikus fontosnak tartja, hogy elősegítsék az elhanyagolt városrészek felzárkózását, ezzel felemeljék az ott élőket. - Inkább csökkentség a futballcsapatnak szánt milliókat és a kritikus városrészeken alakítsanak ki térfigyelő rendszereket - fogalmazott.

Több hozzászóló is elmondta, hogy a cigányság felzárkózása csak hosszútávon, mindkét fél erőfeszítéseivel történhet meg, ám ez közös érdek is, ismerve a demográfiai adatokat.

Kozák János ésHoldosiné Bánhegyi Ildikó, a PVCNÖ elnöke azt remélik, hogy a Jobbik eláll a szeptember végére tervezett demonstrációtól, mivel azt félelemkeltőnek tartják és szerintük egy ilyen vonulás nem szolgálja a cigány-magyar együttélés jobbá tételét.

A Jobbik további egyeztetést kezdeményez, melyen a nyilvánosság kizárásával egy őszintébb, sokkal inkább a konkrét problémákra rámutató tárgyalás folyhatna.

A polgármester zárszavában eredményesnek nevezte a fórumot abból a szempontból, hogy a felek értelmes párbeszédet tudtak folytatni, ezért szerinte is érdemes lenne folytatni ezt az utat.

Címkék: cigány, Fórum, jobbik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:35, péntek | Helyi

Bölcsődét avattak Mihályházán

Biztonságos és kiszámítható környezetet teremt a kormány a családok számára - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken a Manóvár Mini Bölcsőde átadása Mihályházán.

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.

2024. Május 03. 08:07, péntek | Helyi

Lezárja a MÁV az Acsádi úti vasúti átjárót

A lezárás idején sem gyalogosan, sem pedig közúti járművel nem lehet majd áthajtani a kereszteződésen.

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.