Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Szeptember 20. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csökkennek a gyógyszerárak októbertől

Csökkennek a gyógyszerárak októbertől

Csökkennek a gyógyszerárak októbertől. A Magyar Nemzet az OEP tájékoztatása alapján azt írja, hogy több száz, elsősorban a népbetegségek kezelésére szolgáló készítmény ára csökken, csaknem 10 százalékkal. A csökkenő árak alapvetően gyártói árversenyeztetés, az úgynevezett vaklicit következményei.

Az azonos, úgynevezett normatív támogatási körbe tartozó (25, 55 vagy 80 százalékos támogatással bíró) termékek közül 178 orvosság ára ugyan nő, átlagosan csak 3,6 százalékkal. Az emelt és kiemelt támogatott csoportban – ezek az elsősorban szakorvosok által felírt gyógyszerek – ennél kevesebb, 285 készítményt érint a térítési díj változása: 200 gyógyszerért valamivel többet, 85 termékért kevesebbet kell fizetni jövő hónaptól. Az OEP hangsúlyozta, minden esetben, amikor a betegnek többet kell fizetnie a megszokott gyógyszeréért, van ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó, kedvezőbb árú orvosság. Mind a kezelőorvosnak, mind a gyógyszerésznek kötelessége, hogy ezekről tájékoztassa a pácienst.

A csökkenő árak alapvetően gyártói árversenyeztetés, az úgynevezett vaklicit következményei. Az eljárás lényege, hogy az OEP versenyt hirdet az azonos hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek között, majd a gyártók ajánlatot tesznek saját készítményük árára anélkül, hogy ismernék a versenytársaikét. Ezután a biztosító kiválasztja a legolcsóbbat, és ez alapján a többi, azonos hatóanyagot tartalmazó készítményre is azonos összegű támogatást nyújt. Az OEP a vaklicit mostani fordulójában 1887 készítményt vont eljárás alá.

A vaklicit a folyamatosan szedett, támogatott és vényköteles gyógyszerek körét érinti, ez idáig kétezer orvosság ára csökkent, átlagosan 35 százalékkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére