Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Július 30. 09:07, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Csalás külföldi munka ígéretével

Csalás külföldi munka ígéretével

Nem csak tehetős emberektől lehet pénzt kicsalni. Megvan az esély az áldozattá válásra akkor is, ha valaki nehéz élethelyzetbe kerül. Mindezt akár, ellene is fordíthatják.

Munkanélkülieknek és alacsony jövedelműeknek lehet vonzó az a hirdetés, melyben gyors, szakképzettséget és nyelvtudást nem igénylő, külföldi elhelyezkedési lehetőséget ígérnek viszonylag magas jövedelemmel. Valamilyen címen (pl. regisztráció, szállásköltség, munkavállalási engedély beszerzése, hivatalos iratok fordíttatásának költsége stb.) egy a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő érdeklődő számára sem előteremthetetlen összeg befizetését kérik.

Ha a hirdetések megtették a hatásukat, akkor hamar izzásba jön a csaló telefonja. Leggyakrabban egy nem, vagy csak nehezen lenyomozható mobilszámot szoktak megadni, ezen fogadják a hívásokat. Az elkövető célja, hogy minél rövidebb idő alatt, minél több érdeklődővel sikerüljön az általa meghirdetett ügyletről megállapodni, és ezektől a pénzt minél gyorsabban beszedje. A szolgáltatás ellenértékét általában egy bankszámlaszámra kell a becsapottnak átutalnia.

A következő fázis az utolsó „kuncsaftokkal” történő megegyezés és az első reklamációkra való reflektálás jegyében telik. Ekkor ugyanis már sokak számára felsejlik, hogy valami nincs rendben, hiába telik-múlik az idő, pénzükért még nem kaptak semmit. Először a csaló magyarázkodik, időnyerés céljából különféle, váratlanul közbejött akadályokra hivatkozik, majd később kikapcsolja telefonját, és elérhetetlenné válik „ügyfelei” számára, akik közül az erélyesebbek megteszik ellene az első feljelentéseket.

Vannak elkövetők, akik olyan hosszan tartják sértettjeiket az általuk rendezett „színdarabban”, hogy azok a befizetett összegen túl még további egzisztenciális és pszichés károkat is elszenvedhetnek (pl. kilépnek korábbi munkahelyükről, felmondják albérletüket, telepakolt bőröndökkel várják a beígért autóbusz indulását stb.)

A bűncselekmény elkövetését megkönnyíti a potenciális áldozatok munkaerő piaccal kapcsolatos ismereteinek hiánya, továbbá kiéhezettsége minden olyan elhelyezkedési lehetőségre, mely akárcsak a legkisebb reménnyel is kecsegtet.

Az áldozatok gyakran maguk is „társtettessé” szegődnek, amikor partnerüket, rokonukat, barátjukat stb. is „beszervezik” a munkára abban a reményben, hogy jót tesznek velük és legalább nem lesznek ott külhonban egyedül. Ezáltal persze csak a becsapott emberek száma nő. Különösen fájó lehet a bűncselekmény során keletkező anyagi kár, ha az ily módon megduplázódik a családban.

A megelőzés lehetőségei:

• a célország nyelvének legalább alapfokú ismerete (ne élhessenek vissza a munkavállaló teljes kiszolgáltatottságával)
• a túlságosan vonzó ajánlatok (a munkavállalóval szemben támasztott követelmények hiányával vagy minimális szintjével szemben álló rendkívül kedvező feltételek) kiszűrése
• az állásközvetítő honlapjának meglátogatása (komoly vállalkozásnak rendelkeznie kell vele)
• a cég székhelyének felderítése (ténylegesen működő iroda, vezetékes telefon)
• az előzetes anyagi ellenszolgáltatástól történő elzárkózás (a közvetítőt ugyanis az a munkáltató fizeti, aki dolgozókat keres)

Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.