Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Július 01. 08:56, szerda | Helyi
Forrás: omegahirek.hu

Csak erős idegzetűeknek - Megkezdődött a pápai anyagyilkos büntetőpere

Csak erős idegzetűeknek - Megkezdődött a pápai anyagyilkos büntetőpere

Június 29-én hétfőn állt először a vádlottak padján az a pápai férfi, aki agyonverte saját édesanyját, majd a holttestet az Öreghegyen egy patakmederbe rejtette.

Cs. Tamást halált okozó testi sértéssel vádolják. A férfi szemrebbenés nélkül tagad, és a megbánás szikráját sem tanúsítja - írja az omegahirek.hu.

Egy évvel ezelőtt tűnt el gyanús körülmények közöttaz az idős pápai hölgy, akit hónapokig hiába keresett a rendőrség. Az eltűnést a néni fia jelentette a hatóságnak. Bár a nyomozók a kezdetektől sejtették, bűncselekmény történhetett, az ügyet csak azt követően minősítették át, hogy egy terepkutatás alkalmával rátaláltak Cs.-né Vera néni holttestére. Bár a test legalább két hónapja feküdt élettelenül, kikezdte a kora tavasszal érkezett szokatlan meleg, és az állatok is, az orvosszakértői vélemények egyértelműen kimutatták azokat a külsérelmi nyomokat, melyek ma bizonyítják, a 71 éves asszonyt nagyon csúnyán összeverték a halála előtt.

Fia ápolta

Az első tárgyalási napon ismertetett vádiratból kiderül, Cs. Ferencné beteg volt, évek óta ápolásra, gondozásra szorult. Az ápolást a vádlott, azaz Vera néni fia vállalta, melyért az önkormányzat Egészségügyi és Szociális Bizottsága ápolási díjban is részesítette. Cs. Tamás vásárolt az anyja részére, feliratta gyógyszereit a háziorvossal, és az idős nőnek a lakáson belül is szükség szerint segítséget nyújtott. De többször magára hagyta beteg anyját, vagyis ápolási kötelezttségét nem teljesítette maradéktalanul. A sértett március közepén is és a hó végén is teljesen egyedül volt otthon a kihűlt lakásban. A szomszédok segítettek begyújtani neki a konvektort.

Egyre nagyobb tehernek érezte

A vádirat szerint bár az asszony nem volt teljesen mozgásképtelen, és a lakásban elboldogult, valamennyire el tudta látni magát, fia mégis egyre nagyobb tehernek érezte a gondozását. Több alkalommal is megjegyezte, hogy otthonba adná idős, beteg édesanyját. A férfinak nem volt munkahelye, csak alkalmi munkákat vállalt néha, a lakás környéki presszókban mégis szinte mindennapos vendég volt. Ha ivott, kiszámíthatatlanná, agresszívvé vált. Ilyenkor anyját is megverte. 2002-ben a nő komoly sérüléseket szenvedett. Néhány évvel később egy alkalommal egy öreghegyi ismerőséhez menekült saját fia elől.

Brutális, tényleg csak erős idegzetűeknek!

Elérkezett 2014 áprilisa, amikor Cs. Ferencné "eltűnt". A vád szerint Cs. Tamás akkor is részegen ment haza, amit anyja szóvá tett neki. Veszekedni kezdtek, majd a férfi arcon ütötte az anyját, akinek eleredt az orra vére. Az asszony a fürdőszobába ment, hogy a vért lemossa az arcáról, de fia követte. A fürdőben megragadta a haját, és fejét legalább kétszer a fürdőkádba ütötte. A vádirat hosszan taglalja, milyen sérüléseket szenvedett a nő, orrcsontja, álla csontja több helyen eltört, arcürege darabokra tört. Az ütések következtében eszméletét veszítette, így gyakorlatilag megfulladt a saját vérétől. A szakértői vélemények szerint az asszony legalább 15 percen át haldolklott, fuldoklott saját vérében. A fia mindezt végignézte, anélkül, hogy segített volna, vagy segítséget hívott volna anyjához. Aztán a nyomokat is eltüntette.

A vért a bútorokról letörölte, a padlóról felmosta. A holttestet néhány napig nyugton hagyta a lakásban, majd rájött, hogy hűtenie kellene, ha el akarja kerülni a bomlás bűzös árulkodó szagát. A hűtőládában lévő gyümölcsöket a szomszédoknak ajándékozta, majd anyja testét a ládába gyömöszölte. Újabb napok teltek el, majd Cs. Tamás megkérte egyik ismerősét, segítsen már neki elvinni a hűtőládát öreghegyi telkére. Azért, hogy tettére megfelelő ok is legyen, eljátszotta, hogy a hűtőláda elromlott. Áramtalanította, majd a test mellett még hűtőládában lévő kiolvadt zöldségeket átvitte a szomszédnak - mondván elromlott a hűtőláda, és ők most nem tudják felhasználni az ételt. A ládát körbetekerte ragasztószalaggal. Majd az ismerős, Ny. Z. tanú anélkül, tudta volna mit rejt a láda, segített azt elvinni a telekre, a vádlott hétvégi házához.

Amikor Cs. Tamás egyedül maradt, a testet kivette a ládából és a telektől körülbelül 1100 méterre, egy áteresz medrébe rejtette.

Május 5-én eljátszva az aggódó fiút, bejelentette anyja eltűnését. Az asszonyt két hónapon át keresték a hatóságok. Június 18-án egy terepkutatás során így találtak rá a holttestre.

Bár a szakértők szerint a férfinak személyiségzavara van, a cselekmény elkövetésének idején beszámítható volt. "Kóros elmeállapot fennállása nem igazolható" - áll a vádiratban.

A Veszprém Megyei Főügyészség egy rend beli halált okozó testi sértés bűntette miatt emelt vádat Cs. Tamás ellen és indítványozta börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását.

A kép illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.