Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Augusztus 28. 05:00, csütörtök | Sport
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az úszás a legdinamikusabban fejlődő sportágunk

Az úszás a legdinamikusabban fejlődő sportágunk

A szeptember 5-7. között Balatonfüreden megrendezésre kerülő junior nyíltvízi úszó-világbajnokság sikerét csak az időjárás befolyásolhatja, mert mind a szervezés színvonala, mind a magyar sportolók eddigi eredményei bizakodásra adnak okot – mondta Kósa Lajos a szervező bizottság elnöke kedden, a Magyar Úszó Szövetség által rendezett sajtótájékoztatón. A világeseményen 29 ország versenyzői lesznek jelen.

Kósa Lajos elmondta, hogy a 2021-es vizes világbajnokság előkészületei rendben haladnak, akár csak az esemény fő helyszínéül szolgáló Dagály sportkomplexum kialakítási munkálatai. A felkészülésben az uszodaépítési program is fontos terület, hiszen ez ad lehetőséget a sikeres felkészülésre és az utánpótlás szélesítésére is. „A hazánkba látogató szakemberek számára nehezen hihető, hogy a világ élvonalába tartozó magyar úszósport felkészülése a jelenlegi helyszíneken és adottságokkal történik” - tette hozzá.

Újságírói kérdésre kijelentette: a balatonfüredi junior nyíltvízi úszó-világbajnokság idején a vízminőség biztosítása érdekében a helyszín közelében akár a hajóforgalmat is korlátozhatják szükség esetén.

A berlini úszó Európa-bajnokság és a nanjingi ifjúsági olimpia is megmutatta, hogy nem egy-két világklasszistól származnak a jó eredményeink, hanem egy igazi csapattól – tette hozzá Kósa Lajos, majd kijelentette: nincs szégyellni valónk a berlini úszó-Eb és a korábban nálunk megrendezett debreceni Eb összehasonlításakor.


A magyar úszók bevették Berlint- jelentette ki Simicskó István, sportért felelős államtitkár. Sportolóink rendkívül jó teljesítményt nyújtottak, harmadikok lettek a ranglistán, a berlini Európa-bajnokság és a nanjingi ifjúsági olimpia eredményei alapján a magyar csapat a második legeredményesebb nemzet az egész kontinensen - emelte ki. Az ilyen sikerek újabb ösztönzőként hatnak a gyermekeink számára: van értelme edzésekre járni, van értelme küzdeni. Ezt a célt szolgálja a balatonfüredi junior nyíltvizi, az 2017-es ifjúsági, és a 2021-es vizes világbajnokság megrendezése is. A „magyar szurkolókat is szeretnénk megörvendeztetni a hazai rendezésű versenyekkel”, versenyzőink pedig lehetőséget kapnak, hogy itthon, hazai közönség előtt is megmutathassák tehetségüket, szorgalmukat és rendkívüli teljesítményüket - mondta az államtitkár.

Az úszó szövetségnek és a kormánynak köszönhetően olyan összefogás jött létre, amelynek eredményeképpen az úszás az egyik legdinamikusabban fejlődő sportág Magyarországon – jelentette ki az államtitkár, majd hozzáfűzte: a Minden gyermek tanuljon meg úszni! program keretében országszerte 24 településen építenek tanuszodát.

Gyárfás Tamás, a MÚSZ és a 2021-es vb-szervező bizottság elnöke felidézte: a berlini és a nancsingi eredmények összesítésében a 24 érem elsőrangú teljesítmény, ha az „összetettet” nézzük, Európában a magyaroké a második legjobb eredmény.

Szabó Tünde, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) főtitkára a balatonfüredi előkészületekről szólva elmondta: a nevezések lezárultak, a 29 országot képviselő csapatok már a hétvégén megérkeznek a helyszínre.

Kiss László az Úszószövetség elnöke a 14 edző szerepét emelte ki, akik nélkül – mint fogalmazott - ezek a teljesítmények nem születtek volna meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:06, hétfő | Sport

Fucsovics 29 helyet javított a tenisz-világranglistán, Marozsán a 38.

Fucsovics Márton a bukaresti tornagyőzelmével 29 helyet javított, ezzel 53. a férfi teniszezők világranglistáján, melyen legjobb magyarként Marozsán Fábián a 38.

2024. Április 21. 11:25, vasárnap | Sport

Kínai Nagydíj - Verstappen rajt-cél győzelmet aratott Sanghajban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Kínai Nagydíjat, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.

2024. Április 21. 06:00, vasárnap | Sport

A Kisvárda elleni döntetlennel ismét bajnok a Ferencváros

A Ferencváros megnyerte sorozatban a hatodik, összességében pedig a 35. bajnoki címét, mivel hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a kieső helyen álló Kisvárdával

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.