Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Július 31. 13:57, csütörtök | Helyi
Forrás: DK

Az első világégésre emlékezett a DK

Az első világégésre emlékezett a DK

Kerek száz évvel ezelőtt, 1914. július 28-án kezdődött az első világháború az Osztrák-Magyar Monarchia Szerbia elleni hadüzenetével.

A háborúban nyolc millió osztrák-magyar katonát állítottak fegyverbe, másfél millióan estek el a harcmezőkön, kétmillióan sebesültek meg és 1,7 millión kerültek hadifogságba.

Pápa város I. világháborús - napjainkban igencsak elgazosodott, gondozatlannak tűnő - katonasírjainál, az Alsóvárosi köztemetőben hajtott fejet a Demokratikus Koalíció (DK) Pápa és Vidéke Szervezetének kis küldöttsége július utolsó napján, kora délelőtt.
Mint a párt választókerületi szervezetének vezetőjétől, Kerecsényi Zoltántól megtudtuk, szervezetük nemrégiben tartott választókerületi ülésén született határozat arról, hogyha szerény módon is, de az idei száz éves évfordulón pártszervezetük is emlékeztessen az utóbbi időkben eléggé háttérbe szorult első világháborús áldozatok emlékére.
Az alkalmon Papp Ferenc titkár rövid beszédében kiemelte, hogy a Monarchia könyörtelen háborút vívott, a hadsereg számos háborús bűnt elkövetett az ellenséges katonák és civilek ellen. A háborút nem szűnő társadalmi igazságtalanságok követték, a politika egyre inkább a tekintélyelvűség felé mozdult el, fasiszta diktatúrák jöttek létre. A Demokratikus Koalíció fejet hajt a hősiesen küzdő magyarok és a felesleges vérengzés által milliók életét követelő áldozatok emléke előtt, akiknek életvesztéséért felelősség terheli az akkori magyar uralkodó réteget. Bízzunk benne, hogy a múlt tévedései soha többé nem ismétlődnek meg, és a világ, a politika tanul a történelem leckéjéből a béke, a biztonság, a demokrácia útját választva. A ma politikusainak óriási felelőssége van! – húzta alá a szónok.
Végül Kerecsényi bemutatott egy első világháborús lövegből készített vázát, melyet egyik DK-s tagtársuk bocsájtott korábban rendelkezésükre (akinek nagyapja a pápai huszárok közt részt vett a háborúban, s akinek elhunyt bajtársa készítette a kis réz emléktárgyat), hogy egyszer hátha méltó helyre sikeredik azt juttatni. A választókerületi elnök elmondta, úgy vélték, a száz éves évforduló méltó alkalom erre, s így ezt az emléktárgyat a nap folyamán a város Fellner udvarban nyílt katona-történeti kiállítása céljára, a helyi huszár-hagyományápoló egyesületnek fogják ajándékozni.


A szerény főhajtás nemzetiszalaggal átkötött koszorúk, mécsesek elhelyezésével zárult az első világháborús sírkertben, valamint a zsidó származású, az első világháborút végigharcolt, hadikitűntetésekkel elismert, hetven esztendeje önként halálba menekülő jeles pápai pedagógus, Kőrös Endre sírjánál is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.