Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Szeptember 19. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az ellátásnak nem lehet feltétele az irányított véradás

Az ellátásnak nem lehet feltétele az irányított véradás

Sokak problémásnak érzik azt, ha családtagjuk műtétjénél véradásra kérik őket - mondta az InfoRádiónak Jákó Kinga, az Országos Vérellátó Szolgálat vezetője, aki szerint az érintettek azt hiszik: ez a feltétele a beavatkozásnak, és nem egy lehetőség a segítségre. Mint elmondta, irányított véradásnak nevezzük azt, amikor azok, akik vért adnak, tudják, hogy kinek adják azt. Ez általában családon belül szokott történni.

'Nagyon rossz érzés ez nekünk, akik a véradással foglalkozunk, hogy sok család úgy éli meg: feltételként szabná az egészségügy az ő véradásukat ahhoz, hogy a hozzátartozójukat ellássák. Egyáltalán nem erről van szó' - hangsúlyozta Jákó Kinga.

Hozzátette: arról van szó, hogy amelyik család valamiképp érintett a vérszükségletben, az érzelmileg könnyebben elérhető, és 'mi ezt próbáljuk kihasználni'.

Jákó Kinga kitért arra, hogy amikor konkrét vércsoportra gyűjtenek, az azt jelenti, hogy abból a vérből pillanatnyilag a készletekben nincs elegendő. Ha pedig van az adott családban ilyen véradó, akkor azt az esélyt nem szabad kihagyni, hogy ő adja ezt a vért. Tehát az illető kapna vért amúgy is, csak így egyszerűbben jutunk hozzá - fogalmazott.

A családoktól azt kérik, hogy ezt ne feltételként érezzék, hanem segítésként, és ha nem is a saját családtagjuknak, hanem valakinek, akinek szüksége van erre, adjanak vért.

A közösségi oldalak és az ott szerveződő csoportok az Országos Vérellátó Szolgálat vezetője szerint nagy segítségükre lehetnek, de csak akkor, ha megértik azt, hogy ha mondjuk 50-en összeállnak és mindannyian azonnal az adott vércsoportú vért akarják adni, akkor öt héten belül el kellene használni ezt a vért, és ezt nem mindig tudják. Tehát a véradást valamelyest szervezni kell, és ha valaki vért akar adni, akkor azt szeretnénk tőle kérni, hogy ne ilyen kampányokhoz kötődően vegyen részt ebben, hanem évente háromszor a nők, a férfiak pedig évente négyszer adjanak rendszeresen vért - mondta.

'Ha arra használjuk a közösségi oldalakat, hogy a véradás téma legyen, és a fiatalok tudatában ez része legyen a világnak, akkor hálásak vagyunk ezért az aktivitásért, bárki csinálja azt. Ha segíteni akar, akkor az lenne a legjobb, ha megkeresnének minket. A vérellátó szolgálatok elérhetőségei fent vannak a honlapunkon, ráadásul nekünk is van Facebook oldalunk' - hívta fel a figyelmet Jákó Kinga.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.