Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Április 17. 19:51, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Átadták a megújult Esterházy-kastélyt

Átadták a megújult Esterházy-kastélyt

A mai naptól újra látogatható a pápai Esterházy-kastély főépülete. Hosszú évek során körülbelül 3 milliárd forintból újulhatott meg a város jelképe, melynek környékén azért maradt még tennivaló.

A mai nyitóünnepség kiállításmegnyitóval kezdődött. A nyugati szárny földszintjén Nemcsics Antal színkutató, festőművész és Cziráki Lajos festőművész, grafikus, Pápa városának két meghatározó és kiemelkedő alkotójának műveiből nyílt állandó kiállítás. Az első időszaki kiállítás, a Klasszikusok randevúja címet viselő, herendi porcelánokat felvonultató tárlat pedig holnaptól lesz látható az emeleten.

A hivatalos nyitóünnepségre 17 órakor került sor a kastély udvarán. Áldozó Tamás polgármester jelentős mérföldkőnek nevezte a mai átadást, mely egy hosszú utat zár le, de csak ideiglenesen. - A hétvégén az a feladatunk, hogy kóstolgassuk a megújult kastélyt, higgyük el, hogy a miénk. Hétfőtől aztán nekiállhatunk és folytathatjuk ezt az utat, hiszen nagyon sok munka van még hátra - fogalmazott az ünnepi alkalmon a városvezető.

Lázár JánosMiniszterelnökséget vezető miniszter szerencsésnek nevezte Pápa városát, miveltörténelme összefonódott a magyar történelem elmúlt 500 évének egyik legfontosabb családjának, az Esterházy család történetével. - A múltat megérteni és megismerni kell. Egy város, melynek ilyen hagyományai vannak, büszke lehet erre a múltra és merítkezhet belőle. A 18. század Magyarországa három kiváló férfit is adott ennek a közösségnek: Esterházy Miklóst, aki Szentpéterváron képviselte a monarchiát, Esterházy Ferencet, aki az első magyar kancellárként többek közt a pápai kórház alapítója is volt, valamint Esterházy Károlyt, aki a pápai kastély építtetésének befejezője és egri érsekként az egri líceum alapítója is volt - fogalmazott a miniszter.

- Pápa kivételes adottságokkal rendelkezik - folytatta. Nemcsak Jókai, Petőfi, Nagy László vagy éppen Csoóri Sándor és a református kollégium miatt, hanem azért is, mert különleges barokk belvárossal, nagytemplommal és kastélyegyüttessel rendelkezik - mondta a miniszter, aki pártállástól függetlenül köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek a műemlék rekonstrukciójában.

A szónok szerintaz Esterházyak példája jó példa minden pápai számára a polgári felelősségvállalásról, és jó példa arra is, hogy ha az embernek vagyona van - márpedig Magyarországon nagyon sokaknak van vagyona manapság -, azoknak nemcsak elvenni kell a közösből, hanem, amikor a haza bajban van, hozzá kell járulni a haza védelméhez: ha kell, az életükkel - elsőként fegyvert ragadva -, ha kell, anyagi javakkal. Hozzátette, a mai gazdagoknak, újgazdagoknak, bankároknak van még mit tanulni a pápai Esterházyaktól.

Lázár János az ünnepséget követően a sajtó kérdésére elmondta, Áldozó Tamás polgármester a segítségét kérte az Esterházy-kastélyhoz kapcsolódó további beruházásokhoz. - A polgármester úrnak konkrét tervei vannak az egykori kovácsoltvas kapu újbóli elkészítésével kapcsolatban. Mivel elkötelezett vagyok a régi értékek helyreállításával kapcsolatban, kötelezettséget vállaltam arra, hogy a miniszterelnökséghez tartozó műemléki hivatalon keresztül 100 millió forintot a kapuzat helyreállítására a város rendelkezésére bocsátok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.