Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2014. Augusztus 28. 11:15, csütörtök | Bulvár
Forrás: fullank.com

"A szürke ötven árnyalata" nagyon káros a nőkre

Étkezési zavarokat, párkapcsolati problémákat okozhat a sikerkönyv.

Igen veszélyes lehet a fiatal nők számára A szürke ötven árnyalata című bestseller olvasgatása, mert hatására étkezési zavarok, alkoholgondok és párkapcsolati, valamint szexuális problémák alakulhatnak ki - figyelmeztetnek tudósok.

Egy brit szakértő A szürke ötven árnyalatát teszi felelőssé azért, hogy az ötvenévesnél idősebbek között terjednek a nemi betegségek. "A szürke ötven árnyalata-effektus" lényege az, hogy az idősebbek is "felfedezőutakra" indulnak, de megfeledkeznek a kondomhasználatról - mondta egy brit orvosnő.

A szürke ötven árnyalatának hatására a fiatal nőkben étkezési zavarok és alkoholfogyasztási problémák alakulhatnak ki, és az erotikus regény rajongói hajlamosabbak lehetnek arra is, hogy abúzív kapcsolatokat alakítsanak ki vagy túlságosan kockázatos szexuális kalandokba menjenek bele. Ráadásul, ha valaki egyébként is hajlamos az önpusztító viselkedésre, a regény csak fokozza a tüneteket.

Amy Bonomi professzor, a Michigan State University kutatója közel 650, 18 és 24 év közötti fiatal nőt vont be a vizsgálatba. Azok között, akik olvasták az első regényt, 25 százalékkal többen voltak, akiknek a partnere gyakran kiabált vele. 34 százalékkal nőtt annak az esélye, hogy a könyvet olvasó nők partnere betegesen féltékeny volt.

A könyv olvasóinak 75 százaléka pedig bevallotta, hogy próbált már megszabadulni néhány kilótól fogyókúrás tabletták vagy önsanyargató koplalás segítségével.

Azok közül, akik a trilógia mindhárom kötetét olvasták, 65 százalékuk hajlamos volt arra, hogy túl sokat igyon (alkalmanként öt vagy több italt, havonta minimum hat alkalommal). 63 százalékuk pedig túlságosan is kicsapongó lett: bevallottan minimum öt szexuális partnerük volt.

"Nem gondolom, hogy a könyvet vagy a belőle készült filmet be kellene tiltani, viszont azzal nem árt tisztában lenni, hogy a nők ellen elkövetett erőszak bemutatása, illetve az ilyen elnyomó kapcsolatoknak a feltétel nélküli elfogadása igenis problémás" - mondta Bonomi professzor.

A kutatásról a Journal of Women's Health című lapban számoltak be.

Címkék: színes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára