Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Január 23. 09:03, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Kultúra nélkül nincs nemzet

Kultúra nélkül nincs nemzet

A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepség kiállításmegnyitóval kezdődött a JMSZK színházépületében.

Révész Antal grafikus, festőművész kiállítását Kerpel Péter művésztanár nyitotta meg. Ezt követően a Szélesvízhez, Pápa város folyóiratához kapcsolódó pályázati felhívás eredményhirdetésére került sor. A felhívásra több mint 40 képzőművészeti és 14 irodalmi pályamunka érkezett, melyek alapot adtak a kultúra-napi ünnepi műsorhoz is.

Az ünnepséget a Munkácsy-iskola diákkórusa nyitotta meg a Himnusz éneklésével. Dr. Nagy-L. István beszédében azt hangsúlyozta, hogy a kultúra az, ami életet egy nemzetnek. - Mi, magyarok szerencsések vagyunk. Hazánk, a Kárpát-medence évezredek óta kultúrák találkozóhelye, egyfajta olvasztótégelye. A magyarság története kultúrák találkozásáról szól és nagyon kevés példát tudnánk mondani, amelyik nemzet sikeresebb e tekintetben nálunk, magyaroknál. De ugyanilyen szerencsések vagyunk itt Pápán, hiszen városunk bővelkedik a magyar kultúra kiemelkedő személyiségeihez való kapcsolati pontokban - fogalmazott a Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója.

A szónoklatot követően adták át a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány (PAMMA) és a művelődési központ által alapított Pro Cultura Díszoklevelet. 2015-ben e rangos kitüntetést Válint Magdolna nyugalmazott óvodapedagógus vehette át. A díjat Bognárné Novák Ilona, a JMSZK szakmai csoportvezetője és Bódi László, a PAMMA elnöke nyújtotta át a kitüntetettnek. Válint Magdolna köszönetet mondott a felterjesztőknek és a kuratóriumi tagoknak, felemelőnek és csodálatosnak nevezte e pillanatot.

Az ünnepi műsort Benkó Zsófia Anna, a Teleszterion Színházi Műhely tagja állította össze. Közreműködtek pápai diákszínjátszók, valamint a Bartók Béla Zeneiskola növendéke és zenetanára.

Címkék: kultúra napja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.