Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Október 23. 20:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

1956 hátborzongatóan megismételhetetlen

1956 hátborzongatóan megismételhetetlen

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulójára és a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltására emlékeztek Pápán.

A megemlékezés a mártírhalált haltKiss Zoltán honvéd alezredes emléktáblájánál kezdődött koszorúzással, majd a résztvevők fejet hajtottak dr. Katona István emléke előtt. Az ünnepi műsorra és beszédre aJókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében került sor.

Áldozó Tamás polgármester úgy fogalmazott, hogy a forradalom kimenetele már jóval kitörése előtt eldőlt, amikor a nagyhatalmak övezetekre osztották Európát, Közép-Európa problémáit pedig a vasfüggöny mögé söpörték. Ezért a forradalmároknak nemcsak a szovjet hadsereget kellett volna legyűrni, hanem az egész világrendet kellett volna megváltoztatni.

A szónok szerint ettől az esélytelenségtőlhátborzongatóan megismételhetetlen az 1956-os forradalom. - 1956-ban a világ a változatlanságban volt érdekelt. 1956-ban azok, akik az utcára vonultak, akik énekeltek, akik kart karba fonva meneteltek százezer szám a pesti utcákon, akik fegyvert fogtak, akik hittek a szabadságban, azok erről az esélytelenségről nem tudtak. Vagy ha sejtették, akkor nem vettek róla tudomást. 1956 ettől hátborzongatóan megismételhetetlen, ettől a miénk, magyaroké örökre, ettől különbözik más XX. századi európai forradalmaktól, ettől, hogy végtelenül emberi. Emberi, mert naív, emberi, mert őszinte, emberi, mert megadta a végtelen eufória és a reményvesztett megsemmisülés élményét. Emberi, mert milliónyi magyar akarata söpörte félre a realitást, milliónyi magyar akarata nem volt hajlandó számot vetni a történelmi folyamatokkal - mondta Áldozó Tamás.

A polgármester úgy fogalmazott, hogy a többi forradalmunkhoz hasonlóan 1956 is évekkel később fordult győzelemre, méghozzá az 1989-es rendszerváltáskor. -. Győzelemre visszük és visszatekintve a harcra, a bosszúra és megtorlásra, a menekültek tízezreire, megpróbálunk utóbb igazságot szolgáltatni mártíroknak és pribékeknek, bátraknak és gyáváknak egyaránt. Huszonöt éve kínlódunk ezzel, de messzire nem jutottunk, sok még az adósságunk. Pedig amíg ezzel a munkával nem végzünk, önnön magunkban sem tudunk rendet teremteni - zárta gondolatait a szónok.

A beszédet követően aVeszprémi Petőfi Színház művészeinek irodalmi-zenés összeállítását láthatták az emlékezők. A program a színház előtti Magyar Piéta szobornál zárul koszorúzással és a Szózat hangjaival.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.